Tweede paspoort

Reist u om zakelijke redenen vaak naar landen waarvoor u een visum moet aanvragen? Of reist u naar landen die met elkaar in conflict zijn? U kunt dan een tweede paspoort aanvragen. U moet wel kunnen aantonen dat u het tweede paspoort nodig hebt.

Goed om te weten

 • U moet kunnen aantonen dat u het tweede paspoort nodig hebt voor uw beroep. Dit kan met bijvoorbeeld een verklaring van uw werkgever, uittreksel van de Kamer van Koophandel, zakelijke contracten of een uitnodiging van buitenlandse bedrijven.
 • Uw eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
 • Een tweede paspoort is 2 jarig geldig

Spoedaanvraag

Hebt u uw paspoort snel nodig? U kunt een spoedaanvraag doen. Meestal kunt u dan uw paspoort de volgende werkdag ophalen.

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen? Bij het klantcontactcentrum kunt u een verklaring van vermissing invullen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Vindt u alsnog uw paspoort? Lever deze dan in bij de gemeente. Het paspoort is niet meer geldig.

Meenemen

 • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die in uw bezit zijn. Ook als deze niet meer geldig zijn.
 • Bewijzen dat u een tweede paspoort nodig hebt. Bijvoorbeeld een verklaring van uw werkgever, uittreksel van de Kamer van Koophandel, zakelijke contracten of uitnodigingen van buitenlandse bedrijven.
 • U dient direct af te rekenen, dus zorg dat u voldoende geld bij u heeft of op u rekening heeft staan als u het bedrag per pin voldoet.

 • Een pasfoto, welke moet voldoen aan bepaalde eisen.
   

Tip: In het klantcontactcentrum staat een pasfotoautomaat. Een setje van vijf pasfoto's kost €7,- . Let op: de automaat geeft geen wisselgeld! De pasfotoautomaat is niet geschikt voor kinderen onder de acht jaar.


Wilt u in het kcc foto's laten maken? Zorg ervoor dat u ruim voor uw afspraak aanwezig bent en maak de foto's vóórdat u uw volgnummerbonnetje pakt.


Bezorging 

De gemeente bezorgt gratis het door u aangevraagde reisdocument bij u thuis, op het werk of op elke andere gewenste locatie in Nederland, behalve op de Waddeneilanden. AMP Groep bezorgt voor de gemeente Bodegraven-Reeuwijk de documenten.

Het bezorgen van uw reisdocument gaat in vijf stappen:

 • U logt in op mijnafspraak.nl waar u kunt kiezen waar en wanneer u uw paspoort of identiteitskaart bezorgd wilt hebben.
 • Op de dag van de bezorging ziet u op mijnafspraak.nl een foto van de medewerker die bij u langskomt.
 • De medewerker controleert bij aankomst uw identiteit aan de hand van het nieuwe document en overhandigt u het product.

Indien van toepassing neemt de medewerker het oude document in en maakt dit in uw bijzijn ongeldig.

Geen e-mail of internet

Wanneer u niet beschikt over een internetverbinding kunt u nog steeds uw product laten bezorgen. In dat geval wordt u binnen vijf werkdagen na uw aanvraag bij het klantcontactcentrum gebeld om een afspraak te maken.   

Bij levering van paspoort of identiteitskaarten voor meerdere gezinsleden of huisgenoten, moeten al die gezinsleden of huisgenoten op het moment van bezorging aanwezig zijn. Dit geldt ook voor kinderen. De identiteiten worden vastgesteld en iedereen tekent voor ontvangst. Tot 12 jaar tekent alleen één van de ouders of verzorgers. Kinderen vanaf 12 jaar tekenen mee voor ontvangst.

Bezorging is niet mogelijk als:

 • U het paspoort en/of identiteitskaart snel nodig heeft en een spoedaanvraag doet.
 • Uw paspoort een geldig visum bevat, dat u nog wilt gebruiken.
 • U het paspoort en/of identiteitskaart op één van de Waddeneilanden wilt laten bezorgen.

In deze gevallen haalt u het paspoort en/of identiteitskaart af aan het loket waar u de aanvraag heeft gedaan.

Het paspoort en identiteitskaarten worden bezorgd op uw woonadres, werkadres of verblijfadres. De bezorgtijden zijn:

 • Maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 21.00 uur.
 • Vrijdag en zaterdag tussen 8.30 en 12.00 uur.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan het bezorgen.

Kosten

Product Prijs
Tweede paspoort € 74,75
Extra kosten voor spoedaanvraag € 50,90