Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente. Daarvoor maakt u een afspraak.

EU rijbewijzen langer geldig

Door de maatregelen rondom Corona is het voor een burger niet altijd mogelijk om het rijbewijs op tijd te verlengen. De Europese Commissie had al besloten dat verlopen EU-rijbewijzen tijdelijk langer geldig zijn. Deze regeling is nu verruimd.

Is een rijbewijs verlopen tussen 1 februari 2020 en 30 november 2020, dan mag je nog 9 maanden doorrijden met het verlopen rijbewijs. Deze periode gaat in vanaf de dag dat het rijbewijs is verlopen.

Wilt u het rijbewijs wel verlengen, dan blijft dit gewoon mogelijk. U mag langer doorrijden op basis van de coulance regeling. Dit is niet verplicht. Voor meer informatie kijk op de website van de Rijksoverheid.

Goed om te weten

Spoedaanvraag

Heeft u uw nieuwe rijbewijs snel nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Uw rijbewijs is dan binnen één à twee werkdagen binnen.

Kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt of is deze gestolen? Bij het klantcontactcentrum vult u een verklaring van vermissing in. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Vindt u alsnog uw rijbewijs terug? Lever deze dan in bij de gemeente. Het rijbewijs is niet meer geldig.

Rijbewijs voor onder de 18

Bent u jonger dan 18 jaar? Met een begeleiderspas mag u rijden onder begeleiding van een coach. Een begeleiderspas vraagt u aan op www.2todrive.nl.

Extra categorieën

Heeft u een extra categorie rijbewijs behaald? Om de categorie bij te laten schrijven, vraagt u een nieuw rijbewijs aan.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd worden als u 75 jaar of ouder bent, u een rijbewijs wilt voor een vrachtwagen of bus (categorie C of D) of als u een lichamelijke of geestelijke beperking hebt. Voor een medische keuring heeft u een Eigen verklaring nodig.

Geldigheid

 • Jonger dan 65 jaar: 10 jaar
 • Tussen de 65 en 70 jaar: geldig tot 75e verjaardag
 • Na uw 75e moet u elke 5 jaar medisch gekeurd worden. Na elke keuring is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig
 • Om medische redenen kan uw rijbewijs korter geldig zijn

Meenemen

 • Uw huidige rijbewijs. Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan of bent u uw rijbewijs kwijt? Neem dan een geldig legitimatiebewijs mee.
   
 • U dient direct af te rekenen, dus zorg dat u voldoende geld bij u heeft of op uw rekening heeft staan als u het bedrag per pin voldoet.

 • Een pasfoto, welke moet voldoen aan bepaalde eisen.
   

Tip: In het klantcontactcentrum staat een pasfotoautomaat. Een setje van vijf pasfoto's kost €6,- . Let op: de automaat geeft geen wisselgeld! De pasfotoautomaat is niet geschikt voor kinderen onder de acht jaar.


Wilt u in het kcc foto's laten maken? Zorg ervoor dat u ruim voor uw afspraak aanwezig bent en maak de foto's vóórdat u uw volgnummerbonnetje pakt.


Bezorging 


De gemeente bezorgt vanaf 1 december 2019 gratis het door u aangevraagde document bij u thuis, op het werk of op elke andere gewenste locatie in Nederland, behalve op de Waddeneilanden. AMP Groep bezorgt voor de gemeente Bodegraven-Reeuwijk de documenten.

Het bezorgen van uw rijbewijs gaat in vijf stappen:

 • U krijgt binnen vijf dagen na uw aanvraag bij het klantcontactcentrum een e-mail en sms zodra uw rijbewijs gereed is.
 • U logt in op mijnafspraak.nl waar u kunt kiezen waar en wanneer u uw paspoort of identiteitskaart bezorgd wilt hebben.
 • Op de dag van de bezorging ziet u op mijnafspraak.nl een foto van de medewerker die bij u langskomt.
 • De medewerker controleert bij aankomst uw identiteit aan de hand van het nieuwe document en overhandigt u het product.

Indien van toepassing neemt de medewerker het oude document in en maakt dit in uw bijzijn ongeldig.

Geen e-mail of internet

Wanneer u niet beschikt over een internetverbinding kunt u nog steeds uw product laten bezorgen. In dat geval wordt u binnen vijf werkdagen na uw aanvraag bij het klantcontactcentrum gebeld om een afspraak te maken.   

Bezorging is niet mogelijk als:

 • U uw rijbewijs snel nodig heeft en een spoedaanvraag doet.
 • U uw rijbewijs op één van de Waddeneilanden wilt laten bezorgen.

In deze gevallen haalt u uw rijbewijs af aan het loket waar u de aanvraag heeft gedaan.

Het rijbewijs wordt bezorgd op uw woonadres, werkadres of verblijfadres. De bezorgtijden zijn:

Maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 21.00 uur.

Vrijdag en zaterdag tussen 8.30 en 18.00 uur.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan het bezorgen.

Kosten

Product Prijs
Rijbewijs € 40,65
Extra kosten voor spoedaanvraag € 34,10
Vermissingskosten € 23,75
Eigen verklaring € 37,80