Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente. Daarvoor maakt u een afspraak. Na 5 werkdagen ligt het rijbewijs voor u klaar.

Goed om te weten

Spoedaanvraag

Heeft u uw nieuwe rijbewijs snel nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Uw rijbewijs is dan binnen één à twee werkdagen binnen.

Kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt of is deze gestolen? Bij het klantcontactcentrum vult u een verklaring van vermissing in. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Vindt u alsnog uw rijbewijs terug? Lever deze dan in bij de gemeente. Het rijbewijs is niet meer geldig.

Rijbewijs voor onder de 18

Bent u jonger dan 18 jaar? Met een begeleiderspas mag u rijden onder begeleiding van een coach. Een begeleiderspas vraagt u aan op www.2todrive.nl.

Extra categorieën

Heeft u een extra categorie rijbewijs behaald? Om de categorie bij te laten schrijven, vraagt u een nieuw rijbewijs aan.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd worden als u 75 jaar of ouder bent, u een rijbewijs wilt voor een vrachtwagen of bus (categorie C of D) of als u een lichamelijke of geestelijke beperking hebt. Voor een medische keuring heeft u een Eigen verklaring nodig.

Geldigheid

 • Jonger dan 65 jaar: 10 jaar
 • Tussen de 65 en 70 jaar: geldig tot 75e verjaardag
 • Na uw 75e moet u elke 5 jaar medisch gekeurd worden. Na elke keuring is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig
 • Om medische redenen kan uw rijbewijs korter geldig zijn

Meenemen

 • Uw oude rijbewijs. Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan of bent u uw rijbewijs kwijt? Neem dan een geldig legitimatiebewijs mee.
   
 • U dient direct af te rekenen, dus zorg dat u voldoende geld bij u heeft of op uw rekening heeft staan als u het bedrag per pin voldoet.

 • Een pasfoto moet voldoen aan bepaalde eisen.
   

Tip: In het klantcontactcentrum staat een pasfotoautomaat. Een setje van vijf pasfoto's kost €6,- wat u contant dient te voldoen. Let op: de automaat geeft geen wisselgeld! De pasfotoautomaat is niet geschikt voor kinderen onder de acht jaar.


Wilt u in het kcc foto's laten maken? Zorg ervoor dat u ruim voor uw afspraak aanwezig bent en maak de foto's vóórdat u uw volgnummerbonnetje pakt.

Kosten

Product Prijs
Rijbewijs € 39,75
Extra kosten voor spoedaanvraag € 34,10
Vermissingskosten € 23,45
Eigen verklaring € 37,80