Hondenpoep

Een hond is een favoriet huisdier voor veel mensen. Alleen zorgt de hondenpoep op straat voor een grote bron van ergernis. De overlast van hondenpoep staat dan ook elk jaar in de top drie van ergernissen in onze gemeente.

Opruimplicht

Daarom geldt er in onze gemeente een opruimplicht. Dat betekent dat u bij het uitlaten van uw hond altijd een zakje voor de hondenpoep bij u moet hebben om de hondenpoep direct op te ruimen. U kunt de poep weggooien in uw grijze kliko of een afvalbak. Hondenpoep hoort niet in de GFT-bak. Honden- en kattenpoep bevat vaak eitjes van parasieten. Wanneer er compost van wordt gemaakt, verspreid je die eitjes. Dit kan slecht zijn voor de gezondheid van mens en dier.

Zakjesdispenser en afvalbakken

Het netjes opruimen van uitwerpselen wordt in onze gemeente extra aangemoedigd door de aanleg van uitlaatroutes. Ook zijn op een aantal strategische plaatsen dispensers met opruimzakjes en afvalbakken geplaatst. Deze afvalbakken worden goed gebruikt en wekelijks geleegd. Wij vinden het belangrijk dat de hondenpoep zoveel mogelijk wordt opgeruimd en ondersteunen hierin, maar het blijft de verantwoordelijkheid van de eigenaar om het afval op te ruimen.

Poep opruimen? Waar betaal ik dan belasting voor?

In januari 2019 is in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk de hondenbelasting afgeschaft. De hondenbelasting is ooit ingesteld toen honden nog als trekdieren werden gebruikt. Inmiddels houden we honden als gezelschapsdier en dan is deze belasting echt niet meer van deze tijd.

Overlast

Wekelijks komen er overlast meldingen binnen over gedrag van hondeneigenaren. Hondenpoep laten liggen is een voorbeeld van asociaal gedrag. U kunt de hondenbezitter aanspreken op zijn gedrag, er zijn tenslotte regels en de hondenbezitter is daarvan op de hoogte. Wilt u de boodschap in uw leefomgeving versterken? U kunt bij het KCC een gratis spuitsjabloon en een krijtspuitbus aanvragen. Deze wordt dan thuisbezorgd. Met het sjabloon spuit u een boodschap op de stoep in uw eigen straat met de tekst: Een goede baas ruimt op! Samen werken we aan een schonere leefomgeving.

Meest gestelde vragen

Over hondenpoep komen veel vragen bij de gemeente binnen. We zetten de meest gestelde vragen en het antwoord graag voor u op een rij:

Wat is de opruimplicht?

Tijdens het uitlaten van de hond moeten eigenaren altijd een opruimmiddel voor hondenpoep bij zich hebben. Heeft u dit niet overal bij u? Dan krijgt u een boete van 90 euro. De boete voor het niet opruimen van hondenpoep bedraagt 140 euro. Voor beide boetes met een opslag van 9 euro administratiekosten.

Moet ik de poep van mijn hond opruimen?

Ja. Het hondenbeleid stelt dat hondenpoep overal moet worden opgeruimd.

Waar kan ik de hondenpoep kwijt?

U kunt de hondenpoep in een zakje in de gewone afvalbakken deponeren. Deze bakken worden minimaal één keer per week geleegd. U kunt de poep ook weggooien in uw grijze kliko of een afvalbak. Hondenpoep hoort NIET in de GFT bak. De reden hiervoor is dat heel veel honden- en kattenpoep eitjes van parasieten bevat.

Mag mijn hond in de goot poepen?

De goot is vanzelfsprekend een goede locatie om uw hond te laten poepen. Maar ook voor de goot geldt dat de hondenpoep wel moet worden opgeruimd.

Wat kan ik doen als ik zie dat een hondenbezitter de poep van zijn hond niet opruimt?

Hondenpoep laten liggen is een voorbeeld van asociaal gedrag. U kunt de hondenbezitter aanspreken op zijn gedrag, er zijn tenslotte regels en de hondenbezitter is daarvan op de hoogte.

Waarom ruimt de gemeente de hondenpoep niet op?

Hondenbezitters zijn zelf verantwoordelijk zijn voor het opruimen van de uitwerpselen van hun hond. Met een poepzakje bijvoorbeeld. De gemeente heeft als extra service afvalbakken en zakjesdispensers geplaatst op plaatsen waar honden vaak worden uitgelaten.

Waar kan ik opruimmaterialen kopen?

Bij tuincentra, dierenspeciaalzaken en een aantal supermarkten kunt u van alles kopen waarmee u hondenpoep kunt opruimen. Zoals poepgrijpers, opruimzakjes, knijpers en diverse soorten opruimzakjes.

Moet ik de hondenpoep altijd opruimen?

De opruimplicht voor hondenpoep geldt in heel Bodegraven-Reeuwijk en voor iedere hondenbezitter. Vrijgesteld van de opruimplicht zijn mensen met een lichamelijke beperking die gebruik maken van een hulphond (dat zijn honden die worden gehuurd van instanties als KNGF geleidehonden of Hulphond Nederland.) 

Waarom is er geen katten- of paardenbelasting?

Volgens de (landelijke) Gemeentewet mag de gemeente geen belasting heffen op katten of andere huisdieren. Daarom heeft de gemeente in januari 2019 de hondenbelasting afgeschaft.

Waarom moeten hondenbezitters de hondenpoep opruimen en katten- en paardenbezitters de poep van hun dieren niet?

Feit is dat er veel vaker bij de gemeente wordt geklaagd over hinder van hondenpoep dan over hinder van andere huisdieren. Ook in bewonersenquêtes scoort hinder van hondenpoep ieder jaar in de top drie. Blijkbaar vinden bewoners hondenpoep veel hinderlijker dan katten- of paardenpoep. Dat is ook niet vreemd. In de praktijk stappen mensen sneller in een hondendrol die niet goed zichtbaar in het gras ligt. Katten begraven hun poep. Er zijn veel minder paarden dan honden op straat en paardenpoep is vaak veel beter zichtbaar. Overigens is er ook voor paardenpoep een opruimplicht.