Hondenpoep

Een hond is een favoriet huisdier voor veel mensen. Alleen zorgt de hondenpoep op straat voor een grote bron van ergernis. De overlast van hondenpoep staat dan ook elk jaar in de top drie van ergernissen in onze gemeente.

Opruimplicht

Daarom geldt er in onze gemeente een opruimplicht. Dat betekent dat u bij het uitlaten van uw hond altijd een zakje voor de hondenpoep bij u moet hebben om de hondenpoep direct op te ruimen. U kunt de poep weggooien in uw grijze kliko of een afvalbak. In januari zijn wij begonnen met het verwijderen van de kapotte hondenpoepbakken en (bij)plaatsen van gewone afvalbakken.

Waarom verdwijnen de hondenpoepbakken?

De bestaande ‘depodogs’ (afvalbakken voor hondenpoep met een zakjesdispenser eraan) zijn of worden op een aantal plekken vervangenen door gewone afvalbakken, omdat de depodogs 15 tot 20 jaar oud zijn en daarmee aan het einde van hun levensduur zijn. Er komen gewone afvalbakken voor terug en op een aantal plaatsen losse zakjesdispensers.

Zakjesdispenser

Op een aantal locaties treft u losse zakjesdispensers aan. De gemeente wil deze extra service aan hondenbezitters blijven aanbieden omdat hondenpoep een ergernis is voor veel bewoners. Belangrijk is dat hondenpoep zoveel mogelijk wordt opgeruimd.

Hondenbelasting afgeschaft

In januari 2019 is in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk de hondenbelasting afgeschaft. De hondenbelasting is ooit ingesteld toen honden nog als trekdieren werden gebruikt. Inmiddels houden we honden als gezelschapsdier en dan is deze belasting echt niet meer van deze tijd.

Meest gestelde vragen

Over hondenpoep komen veel vragen bij de gemeente binnen. We zetten de meest gestelde vragen en het antwoord graag voor u op een rij:

Wat is de opruimplicht?

Tijdens het uitlaten van de hond moeten eigenaren altijd een opruimmiddel voor hondenpoep bij zich hebben. Heeft u dit niet overal bij u? Dan krijgt u een boete van 90 euro. De boete voor het niet opruimen van hondenpoep bedraagt 140 euro. Voor beide boetes met een opslag van 9 euro administratiekosten.

Moet ik de poep van mijn hond opruimen?

Ja. Het hondenbeleid stelt dat hondenpoep overal moet worden opgeruimd.

Waar kan ik de hondenpoep kwijt?

U kunt de hondenpoep in een zakje in de gewone afvalbakken deponeren. Deze bakken worden minimaal één keer per week geleegd. U kunt de hondenpoep ook in de GFT-bak doen, als u dan wel een (afbreekbaar) GFT-zakje gebruikt.

Mag mijn hond in de goot poepen?

De goot is vanzelfsprekend een goede locatie om uw hond te laten poepen. Maar ook voor de goot geldt dat hier de hondenpoep wel moet worden opgeruimd.

Wat kan ik doen als ik zie dat een hondenbezitter de poep van zijn hond niet opruimt?

Hondenpoep laten liggen is een voorbeeld van asociaal gedrag. U kunt de hondenbezitter aanspreken op zijn gedrag, er zijn tenslotte regels en de hondenbezitter is daarvan op de hoogte.

Waarom ruimt de gemeente de hondenpoep niet op?

Hondenbezitters zijn zelf verantwoordelijk zijn voor het opruimen van de uitwerpselen van hun hond. Met een poepzakje bijvoorbeeld. De gemeente heeft als service extra afvalbakken en zakjesdispensers geplaatst op plaatsen waar honden vaak worden uitgelaten.

Waar kan ik opruimmaterialen kopen?

Bij tuincentra, dierenspeciaalzaken en een aantal supermarkten kunt u van alles kopen waarmee u hondenpoep kunt opruimen. Zoals poepgrijpers, opruimzakjes, knijpers en diverse soorten opruimzakjes.

Moet ik de hondenpoep altijd opruimen?

De opruimplicht voor hondenpoep geldt in heel Bodegraven-Reeuwijk en voor iedere hondenbezitter. Vrijgesteld van de opruimplicht zijn mensen met een lichamelijke beperking die gebruik maken van een hulphond (dat zijn honden die worden gehuurd van instanties als KNGF geleidehonden of Hulphond Nederland.) 

Waarom is er geen katten- of paardenbelasting?

Volgens de (landelijke) Gemeentewet mag de gemeente wel belasting heffen op honden maar niet op bijvoorbeeld katten of andere huisdieren.

Waarom moeten hondenbezitters de hondenpoep opruimen en katten- en paardenbezitters de poep van hun dieren niet?

Feit is dat er veel vaker  bij de gemeente wordt geklaagd over hinder van honden dan over hinder van andere huisdieren. Ook in bewonersenquêtes scoort hinder van hondenpoep ieder jaar in de top drie. Blijkbaar vinden bewoners hondenpoep veel hinderlijker dan katten- of paardenpoep. Dat is ook niet vreemd. In de praktijk stappen mensen sneller in een hondendrol die niet goed zichtbaar in het gras ligt. Katten begraven hun poep. Er zijn veel minder paarden dan honden op straat en paardenpoep is vaak veel beter zichtbaar.

Er is voor de gemeente dan ook geen aanleiding om een opruimplicht voor katten- en paardenpoep in te stellen. Dat neemt overigens niet weg dat je van een katten- of paardeneigenaar mag verwachten dat hij/zij alles doet wat redelijkerwijs mogelijk is om hinder te voorkomen.