Evenement organiseren

Voor het organiseren van een evenement moet u een evenementenvergunning aanvragen of een melding doen. Dat laatste geldt voornamelijk voor kleine evenementen. Er gelden regels om uw evenement zo veilig mogelijk en met zo min mogelijk hinder voor de omgeving te laten plaatsvinden.

Vanwege de geldende coronamaatregelen is het op dit moment niet toegestaan een evenement te organiseren, te laten organiseren, of te laten plaatsvinden of daaraan deel te nemen. 

Goed om te weten

Melding of vergunning

Een klein evenement met weinig impact op de openbare orde en veiligheid hoeft u alleen te melden. Dit geldt in ieder geval als uw evenement voldoet aan onderstaande richtlijnen.

 • maximaal 250 personen op het drukste moment
 • vindt plaats maandag t/m donderdag tussen 08.00-23.00 uur, vrijdag t/m zaterdag tussen 08.00-00.00 uur, zondag tussen 13.00-20.00 uur
 • geen muziek buiten de hierboven genoemde tijden
 • geen grootschalige verkeersmaatregelen vereist
 • geen samenloop met wegopbrekingen en/of de hoofdroutes van hulpdiensten
 • enkel gecertificeerde objecten van geringe constructie (<25m2, zoals kleine partytent, springkussen, barbecue)
 • organisator aanwezig

Ook als u niet aan alle punten voldoet, kan mogelijk nog een melding volstaan. Neem daarom bij twijfel contact met ons op.

Voor grotere evenementen vraagt u een vergunning aan. Lees het evenementenbeleid goed door om goed voorbereid te werk te gaan.

Hoelang duurt de afhandeling van mijn aanvraag?

Uw evenement valt binnen een bepaalde risicoklasse (A/B/C), die de behandelaanpak bepaalt:

Risicoklasse aanvraagtermijn voorafgaand aan evenement                     onze behandeltijd     u ontvangt                                                                                                  

A-klasse Melding         

(kleinschalig, gemiddeld risico)                                                             

10 werkdagen enkele dagen standaardvoorschriften
per e-mail
A-klasse
Vergunning
(kleinschalig, gemiddeld risico)
4 weken 3 weken schriftelijke vergunning
met voorschriften
B-klasse / C-klasse Vergunning
(grootschalig, verhoogd of zeer verhoogd risicoprofiel)
8 weken (eerder zeer wenselijk, vooroverleg mogelijk) 8 weken schriftelijke vergunning
met voorschriften


Dien uw aanvraag dus op tijd en volledig in!

Als uw melding of aanvraag onvolledig of te laat is, is de kans groot dat wij uw verzoek niet tijdig in behandeling kunnen nemen. Uw evenement kan dan niet plaatsvinden.

Evenementenlocaties

Er zijn locaties aangewezen die wij geschikt(er) vinden voor het organiseren van evenementen. Het voordeel is dat u op voorhand weet wat op die locaties mogelijk is. Als u elders een (met name kleinschalig) evenement wilt organiseren moet u er rekening mee houden dat de locatie minder geschikt kan zijn, waardoor er minder mogelijk is. Meer informatie over de vaste evenementenlocaties leest u op pagina 21 t/m 26 van het pdf Evenementenbeleid (PDF, 1.13 MB)

Regels

Om uw evenement zo veilig mogelijk en met zo min mogelijk hinder voor de omgeving te laten plaatsvinden gelden er een aantal regels. Denk daarbij aan regels over geluidsnormen, brandveiligheidseisen, inzet EHBO/beveiliging, maatregelen voor verkeer, hygiëne en afval. Wij kunnen (laten) controleren of u de regels naleeft. Opmerkingen uit de omgeving of van controleurs kunnen leiden tot aanvullende regels voor een volgende editie van uw evenement.

Houdt u er rekening mee dat u mogelijk ook andere zaken moet regelen, zoals ontheffing alcohol schenken, ontheffing Zondagswet (bij een evenement op een zon- of feestdag), vuurwerkvergunning of loterijvergunning.

Ontheffing Drank- en Horecawet

Om bij een evenement alcohol te mogen schenken is een ontheffing van artikel 35 Drank- en Horecawet nodig. Deze ontheffing geeft de aanvrager de mogelijkheid om bij een gelegenheid van zeer tijdelijke aard zwak alcoholhoudende dranken te mogen schenken.

pdf Aanvraagformulier ontheffing (PDF, 100.46 KB)

Venten

Binnen de gemeente is het verkopen van goederen huis aan huis toegestaan. Hier is geen vergunning voor nodig. Een voorwaarde voor het venten is wel dat de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid en het milieu niet in gevaar komen.

Goed om te weten

Wanneer mag ik niet venten?

 • Op zondagen;
 • Feestdagen;
 • Tussen 20:00 uur en 9:30 uur in de periode van 30 april tot 15 oktober;
 • Tussen 19:00 uur en 9:30 uur in de periode van 15 oktober tot 1 mei;

Kosten

Melding

geen

Evenementenvergunning klein evenement (A-klasse)

€ 39,15

Evenementenvergunning groot evenement (B- en C-klasse)

€ 168,15

Ontheffing Drank- en Horecawet

€ 54,50