Wonen in Bodegraven-Reeuwijk

Het is goed wonen in Bodegraven-Reeuwijk. Groen en water zorgen voor een aantrekkelijke omgeving. De mensen in de dorpen zijn betrokken op elkaar. Ieder dorp organiseert jaarlijks een eigen bijzonder evenement. Deze hechte dorpscultuur samen met de groene, waterrijke omgeving, de ligging in het hart van de Randstad en de goede verbindingen met nabijgelegen grote(re) steden maken Bodegraven-Reeuwijk tot een aantrekkelijke woongemeente.

Voorzieningen

Het voorzieningenniveau in de dorpen is hoog met een actieve middenstand, vele verenigingen en  een divers cultureel aanbod. Ieder dorp in de gemeente heeft een eigen identiteit en een eigen kwaliteit. Er is een ruim aanbod van totaal 17 basisscholen, verdeeld over 6 dorpen.

Kijk voor meer informatie over onze dorpskernen op www.buitengewoonbodegravenreeuwijk.nl

Nieuwbouw 

In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk wordt op meerdere plekken gebouwd. Nieuwbouw koopwoningen en bouwkavels worden aangeboden via lokale makelaars. Neem voor het actuele aanbod contact op met een lokale makelaar of kijk op www.funda.nl/nieuwbouw/gemeente-bodegraven-reeuwijk

Uw woning duurzamer maken

Denkt u erover om u huis te verduurzamen door bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen? Op de website van Duurzaam Bouwloket vindt u allerlei informatie en tips over duurzaam verbouwen, energiebesparing en energie opwekken. Hier kunt u ook de meest recente informatie vinden over subsidies en andere regelingen. 

Postcoderoosregeling

Wilt u wel zonnepanelen maar is uw eigen dak niet geschikt? Het is mogelijk om uw panelen te laten leggen op daken die door anderen ter beschikking zijn gesteld. Via een postcoderoosregeling kunt u dan alsnog profiteren van korting op uw energienota. Met de postcoderoos regeling krijgen inwoners de mogelijkheid gezamenlijk in een coöperatie te investeren in duurzame energie, in ruil voor korting op de energienota. De ‘roos’ bestaat uit het postcodegebied waar de energie wordt opgewekt en de direct daaraan grenzende postcodegebieden. In Bodegraven-Reeuwijk zijn op dit moment twee energiecoöperaties actief die u hierbij kunnen helpen: Zon op Reeuwijk en Zon op de Meije. 

Huurwoning

Sociale huur

Wilt u een sociale huurwoning huren? Dan moet u zich inschrijven via de website van Woningnet . De inschrijfkosten zijn éénmalig €23,-. Uw inschrijving is twee jaar geldig en kunt u daarna verlengen.

Urgentie

Is er sprake van een noodsituatie en heeft u met spoed een (andere) woning nodig bijvoorbeeld om medische reden of omdat uw relatie is beëindigd en u minderjarige kinderen heeft? Zijn er geen andere oplossingen mogelijk? Dan bestaat er in sommige gevallen de mogelijkheid om voorrang te krijgen bij de toewijzing van een sociale huurwoning. Om deze voorrang te krijgen dient u een urgentieverklaring aan te vragen. Op de website https://www.urgentie.info/bodegraven-reeuwijk leest u hoe een urgentieaanvraag in zijn werk gaat en wat de voorwaarden zijn die gelden in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Vrije sector

Een vrije sector woning is een woning met een huur vanaf  € 752,33 (prijspeil 2021) per maand. 

Met een vrije sector huurwoning krijgt u geen huurtoeslag. Om in aanmerking te komen voor een vrije sector huurwoning moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Uw inkomsten zijn hoog genoeg om de huur en de vaste lasten te betalen. In de praktijk betekent dat: een gezinsinkomen van vier tot vijf maal de maandelijkse huur.
  • Soms kunnen er extra voorwaarden gelden: in een seniorencomplex kunt u bijvoorbeeld alleen wonen als u tot de doelgroep behoort.

Kijk voor het actuele aanbod van vrije sector huurwoningen op de volgende websites:

Of informeer bij een lokale makelaar.

Heeft u vragen?

Wilt u meer weten over wonen in onze gemeente? Neem dan contact met ons op.