Wethouder Knol legt samen met wethouder Wagner bloemen neer bij monument

Publicatiedatum: 
30 jun 2020
Op 12 juni jongstleden legden wethouder Knol samen met wethouder Wagner namens de gemeente Bodegraven-Reeuwijk bloemen neer bij het monument op de begraafplaats in Sluipwijk. Dit ter nagedachtenis aan de omgekomen 7 bemanningsleden van de Australische Lancaster bommenwerper op 12 juni 1943 in de Gravekoop polder.
 

In het bijzijn van belangstellenden werden de 7 omgekomen bemanningsleden met een korte plechtigheid herdacht. Voorgaande jaren was de familie Lewis zelf aanwezig bij de 4 mei herdenking in Reeuwijk. Helaas was dat door het Coronavirus niet haalbaar dit jaar en volgden zij de plechtigheid vanuit Engeland via de telefoon en met foto’s.


De Lancaster is neergestort op de terugreis van een bombardement op Düsseldorf richting de thuisbasis Binbrook in Engeland. De bemanning heeft geprobeerd een noodlanding te maken in de polder maar explodeerde in de lucht. Waarschijnlijk is het toestel door een Duitse nachtjager beschoten en geraakt. Er waren geen overlevenden. De bemanning is eerst begraven op het kerkhof in Sluipwijk, later zijn ze herbegraven op de begraafplaats Jonkerbos in Groesbeek.