Vluchtelingenpaspoort

Woont u in Nederland, hebt u niet de Nederlandse nationaliteit, maar wel een verblijfsvergunning type III of IV? Dan kunt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen. Meestal is uw vluchtelingenpaspoort binnen 5 werkdagen klaar.

Vraagt u ook een vluchtelingenpaspoort aan voor uw kind? Neem dan uw kind mee.

Goed om te weten

  • U mag met een vluchtelingenpaspoort niet naar uw land van herkomst reizen.

Geldigheid

Een vluchtelingenpaspoort is net zo lang geldig als uw verblijfsvergunning, maar met een maximum van vijf jaar als u asiel onbepaalde tijd hebt. Hebt u asiel bepaalde tijd? Dan is uw vluchtelingenpaspoort minimaal één jaar geldig, maar maximaal drie jaar geldig.

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen? U hoeft geen aangifte bij de politie te doen. Bij de aanvraag van een nieuw paspoort wordt een verklaring van vermissing ingevuld. Vindt u later alsnog uw paspoort? Lever dit dan in bij de gemeente, dit paspoort is namelijk niet meer geldig.

Meenemen

  • Uw verblijfsvergunning

  • U dient direct af te rekenen, dus zorg dat u voldoende geld bij u heeft of op uw rekening heeft staan als u het bedrag per pin voldoet.

  • Een pasfoto moet voldoen aan bepaalde eisen.
     

Tip: In het klantcontactcentrum staat een pasfotoautomaat. Een setje van vijf pasfoto's kost €6,- wat u contant dient te voldoen. Let op: de automaat geeft geen wisselgeld! De pasfotoautomaat is niet geschikt voor kinderen onder de acht jaar.


Wilt u in het kcc foto's laten maken? Zorg ervoor dat u ruim voor uw afspraak aanwezig bent en maak de foto's vóórdat u uw volgnummerbonnetje pakt.

Jonger dan 18?

Neem dan bij iedere aanvraag ook het volgende mee:

  • Schriftelijke toestemming van alle gezaghouders. Hiervoor kunt u de verklaring eigen reisdocument minderjarige invullen.
pdf Verklaring eigen reisdocument minderjarige (PDF, 128.81 KB)

 

  • Geldige, originele identiteitsbewijzen van de gezaghouders.

Kosten

Product Prijs
Vluchtelingenpaspoort € 53,95
Extra kosten voor spoedaanvraag € 48,60