Vluchtelingenpaspoort

Woont u in Nederland, hebt u niet de Nederlandse nationaliteit, maar wel een verblijfsvergunning type III of IV? Dan kunt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen.

Vraagt u ook een vluchtelingenpaspoort aan voor uw kind? Neem dan uw kind mee.

Goed om te weten

 • U mag met een vluchtelingenpaspoort niet naar uw land van herkomst reizen.

Geldigheid

Een vluchtelingenpaspoort is net zo lang geldig als uw verblijfsvergunning, maar met een maximum van vijf jaar als u asiel onbepaalde tijd hebt. Hebt u asiel bepaalde tijd? Dan is uw vluchtelingenpaspoort minimaal één jaar geldig, maar maximaal drie jaar geldig.

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen? U hoeft geen aangifte bij de politie te doen. Bij de aanvraag van een nieuw paspoort wordt een verklaring van vermissing ingevuld. Vindt u later alsnog uw paspoort? Lever dit dan in bij de gemeente, dit paspoort is namelijk niet meer geldig.

Meenemen

 • Uw verblijfsvergunning

 • U dient direct af te rekenen, dus zorg dat u voldoende geld bij u heeft of op uw rekening heeft staan als u het bedrag per pin voldoet.

 • Een pasfoto, welke moet voldoen aan bepaalde eisen.
   

Tip: In het klantcontactcentrum staat een pasfotoautomaat. Een setje van vijf pasfoto's kost €7,- . Let op: de automaat geeft geen wisselgeld! De pasfotoautomaat is niet geschikt voor kinderen onder de acht jaar.


Wilt u in het kcc foto's laten maken? Zorg ervoor dat u ruim voor uw afspraak aanwezig bent en maak de foto's vóórdat u uw volgnummerbonnetje pakt.

Vraagt u een reisdocument aan voor uw kind? Dan moet (en) de gezaghebbende ouder(s)/voogd(en) toestemming geven. Uw kind moet aanwezig zijn bij de aanvraag.

Wanneer is toestemming nodig?

Identiteitskaart: kinderen jonger dan 12 jaar.
Paspoort: kinderen jonger dan 18 jaar.

Vul online het toestemmingsformulier in door als ouder in te loggen via DigiD. Kinderen moeten een eigen paspoort of ID-kaart hebben en kunnen niet bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders.

 • Tevens heeft u geldige, originele identiteitsbewijzen van de gezaghouders nodig bij de aanvraag.

Bezorging 

De gemeente bezorgt gratis het door u aangevraagde reisdocument bij u thuis, op het werk of op elke andere gewenste locatie in Nederland, behalve op de Waddeneilanden. AMP Groep bezorgt voor de gemeente Bodegraven-Reeuwijk de documenten.

Het bezorgen van uw reisdocument gaat in vijf stappen:

 • U logt in op mijnafspraak.nl waar u kunt kiezen waar en wanneer u uw paspoort of identiteitskaart bezorgd wilt hebben.
 • Op de dag van de bezorging ziet u op mijnafspraak.nl een foto van de medewerker die bij u langskomt.
 • De medewerker controleert bij aankomst uw identiteit aan de hand van het nieuwe document en overhandigt u het product.

Indien van toepassing neemt de medewerker het oude document in en maakt dit in uw bijzijn ongeldig.

Geen e-mail of internet

Wanneer u niet beschikt over een internetverbinding kunt u nog steeds uw product laten bezorgen. In dat geval wordt u binnen vijf werkdagen na uw aanvraag bij het klantcontactcentrum gebeld om een afspraak te maken.   

Bij levering van paspoort of identiteitskaarten voor meerdere gezinsleden of huisgenoten, moeten al die gezinsleden of huisgenoten op het moment van bezorging aanwezig zijn. Dit geldt ook voor kinderen. De identiteiten worden vastgesteld en iedereen tekent voor ontvangst. Tot 12 jaar tekent alleen één van de ouders of verzorgers. Kinderen vanaf 12 jaar tekenen mee voor ontvangst.

Bezorging is niet mogelijk als:

 • U het paspoort en/of identiteitskaart snel nodig heeft en een spoedaanvraag doet.
 • Uw paspoort een geldig visum bevat, dat u nog wilt gebruiken.
 • U het paspoort en/of identiteitskaart op één van de Waddeneilanden wilt laten bezorgen.

In deze gevallen haalt u het paspoort en/of identiteitskaart af aan het loket waar u de aanvraag heeft gedaan.

Het paspoort en identiteitskaarten worden bezorgd op uw woonadres, werkadres of verblijfadres. De bezorgtijden zijn:

 • Maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 21.00 uur.
 • Vrijdag en zaterdag tussen 8.30 en 12.00 uur.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan het bezorgen.

Kosten

Product Prijs
Vluchtelingenpaspoort € 56,55
Extra kosten voor spoedaanvraag € 50,90