Verder met de Regionale Energie Strategie: tweede enquête van start!

Publicatiedatum: 
8 feb 2021
Van 8 t/m 21 februari kunnen alle inwoners en bedrijven van de regio Midden-Holland meedoen aan de tweede enquête over de Regionale Energie Strategie (RES). Deze enquête gaat dieper in op concrete toekomstbeelden voor duurzame energieopwek met zon en wind op land in de regio. Ook vindt op 11 februari een online participatie evenement plaats.

Vier toekomstbeelden

In de eerste enquête en bij de kansentafels vroegen we welke locaties volgens de deelnemers geschikt zijn voor zonne- en windenergie. Op basis van de uitkomsten zijn vier toekomstbeelden opgesteld. Daarin is ook gekeken naar de waarde van het bestaande landschap, veiligheid, natuurgebieden en toekomstige bouwplannen. In de tweede enquête worden vragen gesteld over deze vier toekomstbeelden. U kunt bovendien aangeven welk toekomstbeeld volgens u het beste bij de regio past.

Uw mening telt

Door de enquête in te vullen geeft u uw mening over duurzame energie van wind en zon in onze regio. Dat is belangrijk, want de ideeën en visies die we ophalen met de enquêtes, kansentafels en de online participatie evenementen nemen we mee in de keuzes voor de RES 1.0. Vul nu de enquête in!

Online participatie evenement

Ter ondersteuning en uitleg van de tweede enquête vindt op 11 februari van 19:30 tot 21:00 een online participatie evenement plaats. Hierin wordt uitleg gegeven over de inhoud van de RES en de concrete scenario’s die uit de eerdere onderzoeken naar voren zijn gekomen. Meer informatie over het programma en aanmelden kan via de website van RES Midden-Holland.

Wat is de Regionale Energie Strategie (RES) ook alweer?

Nederland stapt over op duurzame energie. In het Klimaatakkoord staat dat vanaf 2030 in heel het land jaarlijks minstens 35 terawattuur (TWh) aan duurzame elektriciteit moet worden opgewekt. Dat staat in de regio Midden-Holland gelijk aan 67 windmolens, of 544 hectare aan zonnepanelen. In 30 regio’s wordt hiervoor een plan gemaakt: een Regionale Energie Strategie (RES). De regio Midden-Holland bestaat uit de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas. Ook de provincie Zuid-Holland en de waterschappen Schieland en de Krimpenerwaard, Rijnland en Stichtse Rijnlanden praten mee.

Meer informatie over de RES vindt u op de website van RES Midden-Holland.