Tweede Kamerverkiezingen 2021

Publicatiedatum: 
16 feb 2021
Op 15, 16 en 17 maart 2021 zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Door het coronavirus zijn aanpassingen nodig. De maatregelen die nu al gelden, zullen ook tijdens de verkiezingen van toepassing zijn. Zo kunnen alle kiezers straks veilig hun stem uitbrengen.

Voorwaarden om te mogen stemmen

De voorwaarden om te mogen stemmen kunnen per verkiezing verschillen. Voor de Tweede Kamerverkiezingen geldt:

  • U moet op de dag dat u gaat stemmen 18 jaar of ouder zijn.
  • U moet op 1 februari 2021 de Nederlandse nationaliteit hebben en ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Hebt u zich na 30 januari 2021 ingeschreven? Dan kunt u niet stemmen in deze gemeente.
  • U hebt een stempas en een identiteitsbewijs nodig om te kunnen stemmen. Als u het recht heeft om te stemmen, ontvangt u automatisch een stempas voor deze verkiezingen. U ontvangt de stempas uiterlijk 2 weken voor de datum van de verkiezing. Kunt u niet zelf komen stemmen? Dan kunt u iemand volmacht geven om voor u te stemmen.

Welke partijen doen mee

De partijen die meedoen kunt u zien op de kandidatenlijsten. De kandidatenlijsten krijgt u thuisgestuurd.

Coronamaatregelen tijdens verkiezingen

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen. U kunt veilig uw stem uitbrengen.

Binnenkort ontvangt u thuis informatie over de gezondheidscheck. Voldoet u niet aan de gezondheidscheck? Dan mag u niet zelf gaan stemmen. U kunt dan iemand machtigen.

Voldoet u wel aan de gezondheidscheck? Dan kunt u zelf stemmen. U volgt de regels die in het stembureau gelden. U moet bijvoorbeeld een mondkapje dragen en anderhalve meter afstand houden. Doet u dit niet? Dan moet u het stembureau verlaten en kunt u niet stemmen. Lees meer over de maatregelen.

Stemmen op 15, 16 en 17 maart

De Tweede Kamerverkiezingen zijn dit jaar verspreid over 3 dagen. De mogelijkheid om eerder te stemmen is bedoeld voor kwetsbare kiezers die niet in de drukte van de verkiezingsdag op 17 maart willen komen. Bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd of gezondheid. Let op! Het kan zijn dat het stembureau vermeld op uw stempas NIET open is op 15 en 16 maart. Kijk dus goed van tevoren bij welk stembureau u op 15 en 16 maart terecht kunt om uw stem uit te brengen. De stembureaus die eerder open zijn, vindt u op www.bodegraven-reeuwijk.nl/stembureaus

Per brief stemmen

Mensen van 70 jaar of ouder kunnen dit jaar ook per post hun stem uitbrengen. Zij ontvangen naast de brief met de stempas ook een brief met het briefstembiljet. In de brief staat uitgelegd hoe het werkt. Kiest u voor stemmen per post? Dan moet u uw stem uiterlijk 12 maart op de post hebben gedaan. Uw stem is dan op tijd bij ons binnen. U kunt de retourenvelop ook inleveren van 10 maart tot en met 17 maart 2021 op werkdagen (in het weekend is het afgiftepunt gesloten) tussen 9:00 en 17:00 u bij het afgiftepunt in het Evertshuis aan de Julianastraat in Bodegraven.

U ontvangt een gefrankeerde retourenvelop bij de brief met het stembiljet. Mocht u de briefstem toch liever in een eigen envelop versturen, dan kan dit naar:

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk
O.v.v. verkiezingen
Postbus 401
2410 AK  Bodegraven

Let op! U moet er zelf voor zorgen dat de retourenvelop uiterlijk woensdag 17 maart 2021 op het gemeentehuis is. U moet de brief dus op tijd op de post doen. 

Stemwijzer

Weet u nog niet op welke partij u wilt stemmen en welke partij het beste bij u past? Maak dan gebruik van de stemwijzer via: www.stemwijzer.nl. Met de stemwijzer kunt u de standpunten van alle deelnemende partijen handig vergelijken met uw mening.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de verkiezingen op de website van de gemeente. U kunt met vragen ook contact opnemen met team Verkiezingen via telefoonnummer 0172-522522 of verkiezingen@bodegraven-reeuwijk.nl