Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

29 mrt 2021
Is uw inkomen aanzienlijk gedaald door de coronacrisis en kunt u hierdoor noodzakelijke kosten als woonkosten niet meer betalen? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u misschien helpen. De TONK regeling is gebaseerd op de ‘bijzondere bijstand’. Alle inwoners van gemeente Bodegraven-Reeuwijk kunnen hiervoor in aanmerking komen.

Wat is de TONK?

De TONK is een vorm van bijzondere bijstand en valt hierdoor onder de Participatiewet. Het is een tegemoetkoming in de kosten van huur of hypotheek en zorgverzekering. Het is een tijdelijke regeling voor de maanden januari tot en met juni 2021. Een aanvraag kan worden ingediend tot en met 31 juli 2021, ook met terugwerkende kracht.

Voorwaarden TONK

U komt mogelijk voor TONK in aanmerking als u in ieder geval:

• 18 jaar of ouder bent;
  • aanzienlijk inkomen verliest door de coronacrisis;
  • uw woonkosten niet meer uit het huishoudensinkomen of uw vermogen kunt betalen;
  • ook met een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op uw WW-uitkering, niet voldoende inkomsten heeft om uw woonkosten van te betalen. Voor ondernemers met een Tozo-uitkering kan de TONK hierop een aanvulling zijn.

Aanvragen TONK

U vraagt TONK aan via Ferm Werk. Zij voeren deze regeling voor ons als gemeente uit. Op de website van Ferm Werk vindt u:

• informatie over vanaf wanneer u de TONK kunt aanvragen;
  • het aanvraagformulier;
  • informatie over hoe de aanvraag werkt;
  • algemene informatie over de TONK.

Meer informatie

U kunt op werkdagen van 9:00 tot 12:00 uur bellen met Ferm Werk via 0348 497 000 of mailen naar info@fermwerk.nl. Ook vindt u meer informatie op Rijksoverheid.nl.