Slimmer verlichten en flink besparen in de Meije

Publicatiedatum: 
16 mei 2019
De vervanging van de openbare verlichting langs de Meije en de Kerkweg in Bodegraven is begin deze maand succesvol afgerond. Door over te schakelen op energiezuinige ledverlichting wordt jaarlijks tachtig procent minder energie verbruikt, gelijk aan het energieverbruik van tien huishoudens.

Met de nieuwe ledverlichting is het stroomverbruik verminderd van 45 watt naar 12 watt per lamp. Daarnaast worden de lampen voortaan gedimd tussen 24.00 en 6.00 uur. Hierdoor wordt 80 procent minder energie verbruikt. Met de slimme verlichting bespaart de gemeente jaarlijks 31.000 kWh op het traject langs de Meije en de Kerkweg. Deze besparing is gelijk aan het energieverbruik van tien huishoudens.

Aan vervanging toe

De verlichtingsarmaturen langs de Meije en de Kerkweg waren al enkele jaren aan vervanging toe. De zogenaamde SOX-verlichting bevatte bovendien kwik en was daarmee milieuvervuilend als deze kapot ging. Ook hadden deze lampen een zeer beperkte levensduur, zorgden ze voor veel lichtvervuiling en hadden ze een erg hoog energieverbruik.

Stichting Meijebelangen

De vervanging van de openbare verlichting in het gebied is uitgevoerd in nauw overleg met het dorpsteam Stichting Meijebelangen. De werkzaamheden zijn in samenspraak met het dorpsteam gepland zodat de overlast voor inwoners van de Meije tot een minimum is beperkt.

Samen Duurzaam Gezond

Deze manier van verlichten past door het aanzienlijk lagere energieverbruik goed binnen het raadsprogramma 2018-2022 Samen Duurzaam Gezond. Daarin kiezen we voor het omzetten van goede voornemens in concrete stappen, zoals deze slimme verlichting in de Meije.