Scheur in luidklok gemeentelijke toren in Bodegraven

Publicatiedatum: 
17 jan 2020
Vlakbij de bevestiging van de luidklok in de toren op de Oude Markt in Bodegraven blijkt een scheur te zitten. Om dat te herstellen moet de klok verwijderd worden. Dat gebeurt op 20 januari met een grote kraan.

Met de inspectie van de toren door de Monumentenwacht bleek dat de luidklok een scheur heeft in de buurt van de bevestiging. Omdat een scheur kan doorzetten, is voor de veiligheid aan een klokkenbedrijf opdracht gegeven de scheur te herstellen. Daarvoor moet de luidklok wel eerst verwijderd en getransporteerd worden naar het klokkenbedrijf. 

Het verwijderen van de klok gebeurt op 20 januari 2020 met een grote zware kraan. Gelijktijdig worden diverse onderhoudswerkzaamheden aan de toren uitgevoerd. Het werkgebied rondom de toren wordt vanaf 18 januari alvast met linten afgezet. Naar verwachting wordt de luidklok in maart weer terug in de toren geplaatst.

In de tijd van Napoleon waren de dorpen verplicht om een toren te hebben. Dit om de bewoners met klokgelui te kunnen waarschuwen voor gevaar. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is daardoor eigenaar en ook onderhoudsplichtige van de toren op de Oude Markt 1 in Bodegraven. De aangebouwde kerk is in eigendom en in beheer van de Protestantse gemeente Bodegraven.