Persoonlijke brief aan inwoners van burgemeester Van der Kamp

Publicatiedatum: 
3 apr 2020


Beste inwoners van onze mooie gemeente,

Vandaag stuur ik u deze brief om u te laten weten dat ik aan u denk en met u meeleef. Het gaat nu allemaal langer duren dan we hadden gehoopt. En dat vraagt veel van ons allemaal.

Ik leef mee met de mensen die daadwerkelijk besmet raken door het coronavirus. De mensen die vechten voor hun leven op de IC afdelingen. Het verplegend personeel dat zich dag en nacht inzet om iedereen de behandeling te geven die nodig is. Ik heb ongelooflijk veel waardering voor deze mensen die werken in de zorg. Ik ben geraakt door hun inzet en betrokkenheid. Of dat nu in de verpleeghuizen, in de speciale voorzieningen of in de ziekenhuizen is, ze gaan tot het uiterste. Ik heb waardering voor de ondernemer die vecht voor zijn bedrijf om het hoofd boven water te houden. En voor de ouders die thuis hun kinderen les geven en tegelijkertijd hun werk doen.

Ik leef mee met al die vrijwilligersorganisaties die al veel tijd hebben gestopt in culturele, maatschappelijke en sportieve evenementen die nu allemaal afgelast zijn. Juist in een jaar waarin we 75 jaar bevrijding zouden vieren zijn we geketend door een virus met grote gevolgen.

De maatregelen raken ons allemaal, in al onze mooie dorpen. U werkt net als ik ook vast thuis, we spreken elkaar veel minder, we komen niet meer samen en we houden afstand. Op bezoek gaan bij je ouders, opa en oma en vrienden lukt niet, nu we daar juist behoefte aan hebben. U kent net als ik restaurants die niet meer open zijn en winkels die gesloten zijn. Ik hoor van  ZZP-ers dat zij geen werk hebben. Met ons allen maken we ons zorgen over onze gezondheid en weten we nog niet hoe de toekomst eruit gaat zien.

Ik zie ook hele mooie dingen ontstaan in onze dorpen waar ik blij van word en waar ik trots op ben.

Ik zie dat kinderen prachtige tekeningen maken of teksten schrijven om mensen te steunen. Er is in een straat een boekenruil tot stand gekomen nu de bibliotheken dicht zijn. De Jumbo verkoopt dinerbonnen voor onze restaurants die nu zo hard getroffen worden. Er zijn Whatsapp groepen in Nieuwerbrug a/d Rijn en Waarder/Driebruggen waar je om hulp kunt vragen als je bijvoorbeeld geen boodschappen kunt doen. U kunt het lokale Rode Kruis bellen voor een luisterend oor. Kerken houden allerlei acties en geven steun. Er zijn initiatieven waar mensen gesteund worden bij het thuis lesgeven van kinderen. Daarom ben ik juist in deze tijd trots om uw burgemeester te zijn en heb ik er vertrouwen in dat we met elkaars steun door deze periode heen kunnen komen.

Ik zie hoe u meewerkt om u aan de maatregelen te houden. Dat is goed om te zien, maar we moeten het wel volhouden. En tegelijkertijd zit daar mijn zorg en mogelijk ook die van u. Hoe houden we dit nog een lange tijd vol? Laten we afspreken dat als het mooi weer wordt, we niet massaal naar buiten gaan en dus ook niet naar onze mooie plassen. Dat kan nu echt niet. Daarmee helpen we de zorg niet. Laten we er met elkaar voor zorgen dat deze last niet wordt verlengd.

Laten we wel onze fysieke afstand houden maar niet onze sociale afstand. Laten we elkaar helpen en steunen. Houd contact via alle moderne middelen die we daarvoor hebben. En als dat niet lukt ga even voor het raam staan om te groeten. Ook dat geeft steun.

Van een wedloop tegen de verspreiding, komen we nu in marathon om het echt terug te gaan dringen. Laten we elkaar daar vooral in steunen, nu meer dan ooit.

Want alleen met elkaar zijn we in staat om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ik heb er vertrouwen in dat we met elkaar ons door deze periode heen slaan. Let goed op elkaar!

Met vriendelijke groet,
 

Christiaan van der Kamp
burgemeester Bodegraven-Reeuwijk