Nieuwjaarstoespraak

Dit jaar niet live, maar een digitale nieuwjaarstoespraak van burgemeester Van der Kamp. Daarin blikt hij terug op het veelbewogen jaar 2020. Ook wenst hij inwoners en ondernemers een gelukkig en gezond nieuwjaar toe.

Bekijk de video door op de afbeelding te klikken.

Nieuwjaarstoespraak

Nieuwjaarstoespraak uitgeschreven:

Dit jaar begint voor ons persoonlijk met iets positiefs. Onze 93-jarige schoonmoeder heeft een COVID-19 infectie doorstaan. Haar ziek-zijn bracht het virus en het gevaar daarvan weer zeer nabij. We bezochten haar met beschermingsmaatregelen aan en hoopten dat ze het zou redden. En nu, op nieuwjaarsdag zaten we gezellig ouderwets een appelflap met haar te eten. Weer coronavrij en grotendeels hersteld. Het zijn wonderlijke tijden. Dit jaar is het best te beschrijven als een achtbaan, maar dan wel een waar we niet vrijwillig zijn ingestapt. En het is ook nog eens een langdurige rit, deze pandemie waarvan het einde nog maar net in het zicht begint te komen. Een ultralange marathon die veel van ons vraagt. Deze week begint het vaccineren. Dat brengt hoop op een einde van deze pandemie die veel te weeg heeft gebracht.

Voor onze kinderen is het een jaar geworden met enorme impact. De scholen gingen dicht en het onderwijs was op afstand, thuis. Geen grote verjaardagsfeestjes, geen Sinterklaasintocht en ouders die bezorgd zijn. Maar misschien wel het meest lastige voor jongeren: geen spontane ontmoetingen meer. Het gevolg is dat jongeren zich meer eenzaam voelen en veel minder contacten hebben.

We mocht niet meer in teamverband sporten, zwembaden dicht, niet naar het voetbal. En natuurlijk thuiswerken. Eindeloos van de ene zoommeting naar de andere teamsvergadering. De tijden veranderen, maar zo snel als met een pandemie is het zelden gegaan.

En ook voor velen geldt: veel minder sociale contacten en niet meer gezellig uit eten of even wat gaan drinken. En dat brengt ons vanzelf bij de horeca. Wat een rampjaar is het voor hen geworden. Versuft en verward hebben zij zich gevoeld. Wat heb ik een respect gekregen voor hun volhardende houding om alle maatregelen te overleven. Laten we ze ook de komende maanden steunen, door eten te bestellen bij onze horeca.

En dan kom ik natuurlijk bij onze helden in de zorg. De heftige gebeurtenissen in de verpleeghuizen waar besmettingen hun tol hebben geëist onder de bewoners. Bij de mensen in de ziekenhuizen die dag en nacht aan het werk zijn om de vele patiënten te verzorgen. Ik wens hen toe dat ze het nog volhouden totdat we met vaccinaties de boel wat meer onder controle hebben. En laat ik vooral zeggen dat we hen veel dank verschuldigd zijn.

Dit rijtje gevolgen eindigt met de vele mensen die zijn overleden aan dit virus en met alle nabestaanden die onder zeer moeilijke omstandigheden afscheid hebben moeten nemen van hun dierbaren. Zonder dat een echt afscheid mogelijk was. Het is met recht een ramp geworden.  Een troostende handdruk of een warme omhelzing hebben ze moeten missen. Natuurlijk hebben we aan u gedacht.

Het was het jaar waarin we 75 jaar vrijheid zouden vieren. Wat hadden we een mooi programma klaar staan, dankzij vele vrijwilligers van de 4 mei-comités. Het werd een jaar waarin we veel van onze vrijheid hebben moeten inleveren. Het was een jaar waarin een beroep werd gedaan op onze veerkracht en ons aanpassingsvermogen. Velen van u slagen daar wonderwel in.

Nu heeft deze pandemie ook mooie zaken voortgebracht. Want in een jaar dat zoveel afstand vergde zijn we ook nader tot elkaar gekomen. Door de hele gemeente heb ik in alle dorpen hartverwarmende acties gezien. Laten we dat gevoel en die betrokkenheid het komend jaar vasthouden.

We zijn solidair gebleken en hebben elkaar op heel veel manieren gesteund. Met bloemenacties, optredens op straat, kaartenacties, tekeningen, te veel om op te noemen. De samenwerking met het OPBR heeft meerdere mooie acties opgeleverd, waaronder Koop Lokaal.  En we hebben ons over het algemeen goed aan alle maatregelen gehouden.

Dankzij vele vrijwilligers van bijvoorbeeld VOTA en SAM zijn veel mensen geholpen en ondersteund. Dank ook aan alle vrijwilligers voor hun inzet.

We hebben ook de voordelen van het thuiswerken ervaren: geen files, meer tijd met de kinderen, minder reistijd, vaker een spelletje gedaan, meer gewandeld en gefietst. Misschien hebben we ook wel meer waardering gekregen voor de gewone zaken in het leven, die we nu missen. Contact met familie en vrienden, reizen naar het buitenland en natuurlijk het feit dat we gezond zijn. We blijken kwetsbaarder dan gedacht. Laten we koesteren wat werkelijk van belang is.

Dit jaar leek er even geen zonneschijn te zijn, maar ik zou veel zaken te kort doen als het alleen maar over de pandemie zou gaan. Ondanks alles is ook veel gewoon wel doorgegaan. We hebben laten zien dat we ons land draaiende hebben gehouden onder deze moeilijke omstandigheden. Ook in onze mooie gemeenten is het nodige tot stand gebracht. Er zijn (huur)huizen gebouwd en opgeleverd, zodat we weer meer inwoners hebben. Er zijn wijken en wegen opgeknapt. Ga maar eens kijken in Nieuwerbrug aan den Rijn of aan de Treebord in Reeuwijk-Brug. De nodige slechte plekken in onze dorpen zijn opgeknapt of er zijn plannen ontwikkeld om dat binnenkort te doen. Het centrum van Bodegraven knapt zienderogen op dankzij de verhuizingen van horeca en winkels en door het opknappen van gevels mede dankzij de gevelsubsidie. In al onze dorpen ziet het beter uit dankzij deze inspanningen.

We hebben een prachtig nieuw en duurzaam zwembad gekregen, waardoor we vele jaren vooruit kunnen met ons eigen zwembad in Bodegraven. We zijn ook duurzamer geworden en inmiddels wordt er 12 megawatt per jaar aan zonne-energie opgewekt in onze gemeente.

Voor de sport is er eindelijk duidelijkheid gekomen over de wijze waarop we gezamenlijk alle buitensportaccommodaties gaan onderhouden. En er waren blije gezichten bij RVC en onze hockeyvereniging vanwege nieuwe kunstgrasvelden.

Mede dankzij de brede steun in de regio en de provincie is men in Den Haag eindelijk doordrongen van de noodzaak van de Bodegravenboog. Dit draagvlak werd onderschreven met een motie in de Tweede Kamer die door bijna alle partijen werd gesteund.

De gemeenteraad van onze mooie gemeente heeft het afgelopen jaar als eerste in Nederland een digitale raadsvergadering gehouden. We bleken zover te zijn met onze digitalisering dat we de overstap snel konden maken. Daarmee heeft onze lokale democratie door kunnen functioneren ondanks de ingewikkelde omstandigheden. Ik heb waardering en bewondering voor de manier waarop de gemeenteraad en het college hiermee is omgegaan.

Met waardering heb ik ook gezien hoe onze lokale radio- en tv-zender BR6 met veel interviews en kwalitatief goede programma’s een vitale rol heeft gespeeld in de lokale informatievoorziening. U kijkt toch ook dit jaar?

Voor de komende maanden zal nog gelden dat we moeten doorploeteren en volhouden, tot de vaccinaties hun heilzame werk doen. We zijn kinderen in onze tijd maar onze houding bepaalt hoe we eruit komen. Laat ik eindigen met de woorden van Ramses Shaffy die ons voorhield hoe door te gaan: zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder.

We zijn er nog niet en de komende maanden worden vast nog heel lastig voor velen van ons. Ik zou zeggen: heb hoop voor de toekomst maar bereid u nog voor op deze lastig periode. Laat u vaccineren zodra dat mogelijk is. En doe er alles aan om de moed erin te houden en elkaar te steunen. Want alleen samen kunnen we dit virus en de gevolgen daarvan verslaan.

Ik kijk er naar uit u weer persoonlijk te kunnen ontmoeten dit jaar. En ik wens iedereen een gezegend, mooi en bovenal een gezond 2021 toe.

Christiaan van der Kamp
Burgemeester