Nederlander worden door optie of naturalisatie

U kunt op twee manieren Nederlander worden: door optie of door naturalisatie. Als u Nederlander wordt door optie, legt u een optieverklaring af. Voldoet u niet aan de voorwaarden om Nederlander te worden door optie? Dan kunt u Nederlander worden door naturalisatie.

Nederlander worden door optie

Wilt u de Nederlandse nationaliteit krijgen? Dan kunt u bij ons een verzoek tot optie indienen. Hiervoor maakt u een afspraak.

Hoe het werkt

• Voldoet u aan alle voorwaarden van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)? Dan gaan we met uw aanvraag aan de slag. Wij nemen namens de burgemeester een beslissing. Hierover krijgt u een brief.
  • Krijgt u de Nederlandse nationaliteit? Dan nodigt de burgemeester u binnen zes weken uit voor de naturalisatieceremonie. Daar krijgt u de optieverklaring uitgereikt.
  • Twee dagen na de naturalisatieceremonie kunt u een Nederlands reisdocument bij ons aanvragen. U moet dan uw verblijfsdocument inleveren.

Meenemen bij aanvraag

• Uw huidige paspoort
  • Geldige verblijfsdocument
  • Geboorteakte

Nederlander worden door naturalisatie

Woont u in Nederland en wilt u de Nederlandse nationaliteit krijgen? Staat u bovendien in Bodegraven-Reeuwijk ingeschreven? Dan kunt u bij ons een verzoek tot naturalisatie indienen. Hiervoor maakt u een afspraak.

Hoe het werkt

• Voldoet u aan alle voorwaarden van de IND? Dan gaan we met uw aanvraag aan de slag.
  • Wij sturen uw aanvraag samen met een advies op aanvraag op naar de IND.
  • De koning beslist over uw aanvraag. De IND stuurt u hier een brief over.
  • Binnen een jaar beslist de IND of u mag naturaliseren. U krijgt dan binnen 6 weken van de gemeente een uitnodiging voor de naturalisatieceremonie.
  • Twee dagen na de naturalisatieceremonie kunt u een Nederlands reisdocument aanvragen. Hiervoor maakt u een afspraak
  • Als u uw reisdocument ophaalt, moet u uw verblijfsdocument bij de gemeente inleveren.

Meenemen

• Geldig paspoort
  • Geldige verblijfsdocument
  • Geboorteakte