Mantelzorg

Voor iemand zorgen kan soms erg belastend zijn. Als gemeente willen wij u graag helpen bij uw taak als mantelzorger. U kunt gebruik maken van mantelzorgondersteuning.

Waar bestaat mantelzorgondersteuning uit?

Mantelzorgondersteuning kan bestaan uit bijvoorbeeld:

  • Gesprek(ken) met een mantelzorgcoördinator die naar u luistert
  • Advies op maat
  • Hulp bij regelingen, voorzieningen en financiële vragen op het gebied van mantelzorg
  • Tijdelijk overnemen van de zorg door de inzet van een beroepskracht of een vrijwilliger
  • Informatie over lokale activiteiten, themabijeenkomsten en lotgenotencontact
  • Informatie over regionale bijeenkomsten voor specifieke doelgroepen.

U heeft geen verwijzing nodig en er zijn geen kosten verbonden aan mantelzorgondersteuning.

Tijd voor uzelf

Soms heeft u als mantelzorger even tijd voor uzelf nodig. Om uit te rusten, andere mensen te zien of andere dingen te doen dan zorgen. Dat kan alleen als u de zorg op een verantwoorde manier kunt overdragen.

Wat zijn daarvoor de mogelijkheden?

Verschillende zorgverzekeraars kunnen voor een aantal dagen of weken een vervangende mantelzorger inzetten. U kunt dit navragen bij uw verzekeraar of het overzicht raadplegen op de website van Mezzo. Mezzo is de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een ander.

Mantelzorgcafé

In een mantelzorgcafé staat het contact met andere mantelzorgers centraal. Aan de hand van een thema gaan we met elkaar in gesprek of ondernemen we gezamenlijk een activiteit, zoals een wandeling met een gids of iets creatiefs. Gun uzelf twee uurtjes vrijaf en ervaar of het voor u de moeite waard is.

Mantelzorgers Ontmoeten Mantelzorgers

Twee keer per maand wordt er 'Mantelzorgers Ontmoeten Mantelzorgers' voor u georganiseerd. Een ontmoetingsmoment in de ochtend of in de middag in Bodegraven en in Reeuwijk, waarbij contact met andere mantelzorgers centraal staat. Daarnaast kunt u jaarlijks een paar keer naar een thema avond komen waarbij u meer te weten komt over iets wat u specifiek interesseert. Dat kan in de vorm van informatie zijn, maar ook gezamenlijk een activiteit ondernemen of een ontspanningscursus behoort tot de mogelijkheden. Gun uzelf twee uurtjes vrijaf en ervaar of het voor u de moeite waard is. Kijk op www.mantelzorgcentraal.nl voor de mogelijkheden, dagen en tijden.

Mantelzorg inloopuur in elke dorpskern met Pak een Stoel en schuif aan!

'Pak een stoel' is een wekelijks inloopmoment in het Huis van Alles, gewoon in uw eigen dorp kunt u zonder afspraak binnenlopen met uw (mantelzorg) vragen. Een medewerker van SAM Welzijn, het Sociaal Team en de gemeente hebben een stoel voor uw klaar staan. Zij denken graag met u mee en helpen u op weg. Kijk op www.samwelzijn.nl/ik-heb-een-plan-idee voor de dagen en tijden.

Samen eruit

Als u voor iemand zorgt dan kan het fijn zijn om er samen even helemaal uit te zijn. Even uit de sleur van alle dag en samen ontspannen en genieten. Bijvoorbeeld tijdens een weekendje, weekje of dagje weg. Alleen zijn niet alle accommodaties hierop berekend en is zorg op locatie niet altijd voorhanden. Daarom vindt u op deze site recreatieaanbod dat geschikt is om samen even te ontspannen.

Direct hulp nodig

Zoekt u per direct vervangende zorg? Omdat u er even helemaal doorheen zit? Of omdat u bijvoorbeeld ziek bent en de zorg per direct moet overdragen? Dan kunt u het volgende doen:

Verschillende zorginstellingen en verpleeghuizen hebben de mogelijkheid tot het bieden van crisisopvang. Uw huisarts of sociaal wijkteam verpleegkundige kan u hierbij ondersteunen. Of mensen uit uw omgeving. Mensen zijn vaak graag bereid om te helpen

Geldzaken

Als mantelzorger kunt u te maken krijgen met verminderde inkomsten en extra uitgaven, zoals telefoon- en reiskosten. Daarnaast zijn er vaak extra zorgkosten voor uw naaste, zoals de eigen bijdrage voor de Wmo. Om u daarin tegemoet te komen, biedt de overheid verschillende vergoedingen en vrijstellingen. Op de website van Mezzo leest u hier meer over.

Meer informatie en registreren als mantelzorger

Op www.mantelzorgcentraal.nl vindt u algemene informatie over mantelzorg in onze gemeente. Ook kunt u zich via deze website registreren als mantelzorger.

Bent u op zoek naar nieuwsberichten en de activiteitenkalender voor mantelzorgers? Die vindt u op de website van Mantelzorgcentraal. Op deze website staat veel algemene informatie over verschillende thema’s waaronder werk en mantelzorg, jonge mantelzorgers, oudere mantelzorgers. Ook kunt u het nieuwsblad “de Mantelzorger Centraal” downloaden. De activiteiten van Bodegraven- Reeuwijk worden hier ook vermeld.

Mantelzorgcentraal is het expertisecentrum voor mantelzorgers in Midden-Holland en voor iedereen die meer wil weten over mantelzorg. Het is opgericht door Palet Welzijn in samenwerking met lokale partners.

Contact

SAM en Palet Welzijn zijn de partners van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk als het gaat om mantelzorgondersteuning. U kunt contact opnemen met Ramona van Burik (individueel ondersteuner, werkt vanuit het Sociaal team) of Brechtje Simons (Mantelzorgcoördinator vanuit SAM) via mantelzorg@samwelzijn.nl. U kunt op werkdagen zonder afspraak langskomen tussen 9.00 en 13.00 uur of contact opnemen via onderstaande gegevens.

SAM Welzijn 
Rijngaarde 1 Bodegraven 
T: 0172-614500
E: info@sam-bundeling.nl

U kunt ook telefonisch contact opnemen met de Mezzo Mantelzorglijn op telefoonnummer 0900 - 20 20 496 (€0,10 p/m) op werkdagen van 9.00-16.00 uur of per e-mail mantelzorglijn@mezzo.nl.
 

pdf Brochure mantelzorgondersteuning (PDF, 3.14 MB)