Inwoner van Bodegraven-Reeuwijk besmet met coronavirus (COVID-19)

Publicatiedatum: 
11 mrt 2020
Een inwoner van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is besmet met het nieuwe coronavirus. Een eerste laboratoriumonderzoek toonde het virus aan. Een tweede onderzoek heeft dit bevestigd.

Het betreft een 50-jarige man die in Noord-Italië is geweest. De man verblijft momenteel in Waddinxveen en zit in thuisisolatie. Hij is aan de beterende hand. 

De GGD brengt in kaart met wie deze inwoner contact heeft gehad door middel van contactonderzoek. Het contactonderzoek dat GGD in dit soort situaties altijd doet vindt momenteel plaats. Het is belangrijk om te weten dat de GGD altijd contact legt met mensen die risico van besmetting hebben gelopen.

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk volgt de adviezen en instructies van het RIVM en GGD, die alert blijven op nieuwe besmettingen en steeds hetzelfde protocol toepassen als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

De gemeente heeft nauw contact met de gemeente Waddinxveen, GGD Holland Midden en de Veiligheidsregio Hollands Midden en als daar aanleiding toe is, volgt nadere berichtgeving. Er is op dit moment geen reden voor paniek of extra maatregelen behalve de hygiënemaatregelen bij griep die u zelf kunt nemen.

Reactie burgemeester

Burgemeester Christiaan Van der Kamp laat in een reactie weten mee te leven: “Ik wens hem allereerst van harte beterschap toe. We hopen op een spoedig herstel. Het is natuurlijk heel vervelend voor de persoon zelf, maar ook voor zijn omgeving. Ik begrijp dat de omgeving van betrokkene extra voorzichtig is. De beste manier om verdere besmetting zoveel mogelijk te voorkomen, is de adviezen van RIVM en GGD op te volgen.”

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • was uw handen regelmatig;
  • hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
  • gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg;
  • raak uw neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan.
  • Schud geen handen

Als u klachten heeft

Heeft u koorts en luchtwegklachten? En bent u in landen of plaatsen geweest waar het virus is vastgesteld? Of heeft u contact gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus? Blijf thuis en neem telefonisch contact op met uw huisarts.

Meer informatie

Kijk voor actuele informatie over het coronavirus op:

de website van het RIVM

de website van de Rijksoverheid

Meer informatie over de rol van de GGD vindt u op de website van GGD Hollands Midden.

Telefonisch contact

Het landelijke telefoonnummer voor informatie over het coronavirus is 0800-1351 (bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur).