Houtkachel of open haard

Publicatiedatum: 
10 dec 2020
Een brandend haardvuurtje: veel mensen vinden het gezellig. Helaas is de rook ongezond voor jezelf en je omgeving. Wil je rekening houden met je buren? Laat de open haard of houtkachel dan uit als het windstil of mistig is.

Bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht. Dat is voor iedereen ongezond, maar kinderen, ouderen en mensen met een longziekte hebben er extra last van. Bovendien is het niet klimaatbewust om je huis te verwarmen met een open haard of houtkachel: bij het verbranden komt CO2 vrij en een groot deel van de warmte vliegt via de schoorsteen naar buiten.

Steek je toch een keer de haard aan? Gebruik dan deze stooktips om minder ongezond te stoken.

  • Steek je kachel wat minder vaak aan en stook hooguit vier uur op een dag. Zo blijf je vrienden met de buurt.
  • Stook geen vuur bij mist of wanneer het windstil is.
  • Gebruik hout dat bedoeld is als haardhout, en let erop dat het droog genoeg is. Droog hout geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herken je aan barsten of een schors die loslaat.
  • Steek je vuurtje aan op de Zwitserse methode: leg de kleinste houtjes bovenop de stapel en steek het vuur van bovenaf aan. Stapel het hout kruislings op elkaar, begin met dikke blokken onderin en eindig met dunne houtjes en een aanmaakblokje bovenop. Hierdoor vindt er een volledigere verbranding plaats, waardoor je meer warmte krijgt van minder hout, én je minder rook uitstoot.

Meer tips? Je vindt ze op www.stookwijzer.nu.