Herinrichting Nieuwerbrug

In Nieuwerbrug werken we aan een vernieuwd kloppend hart van het dorp en daarmee versterken we de authentieke sfeer en het dorpskarakter. Ook zijn de werkzaamheden bedoeld om Nieuwerbrug toekomstbestendiger te maken. Daarnaast vinden op een aantal locaties (woning)bouwactiviteiten plaats.

Op deze overzichtskaart kunt u zien waar en wanneer wij aan het werk zijn. De kaart wordt ieder kwartaal aangepast. Zo bent u altijd op de hoogte van de actuele situatie. Klik op de kaart voor een grotere weergave.


De wegen blijven zo veel mogelijk open, houdt u echter ook rekening met overlast en minder goede bereikbaarheid.

Wat gaan we doen?


Verbeteren samenhang en dorpskarakter
Het gebied rond de brug krijgt een centrumuitstraling met o.a. klinkers, groen en klassieke lichtmasten om het dorpskarakter te vergroten. De andere hoofdwegen in het dorp worden op een eenduidige manier ingericht zodat alle wegen samen een geheel vormen.

Verbeteren van de verkeersveiligheid
Door het gebruik van klinkerplateau’s, klinkers en wegversmallingen met hagen willen we de verkeersveiligheid verhogen. Niet alleen voor autoverkeer maar voornamelijk voor fietsers en voetgangers. Het verbeteren van het doorgaande voetpad langs de Korte Waarder wordt als positief gewaardeerd.

Verbeteren parkeren
De parkeerdruk is groot en er is behoefte aan meer parkeerplaatsen. Met name in de driehoek Korte Waarder, Hoge Rijndijk en Graaf Florisweg is het parkeren problematisch. Voor het parkeren bij de Hoge Rijndijk zoeken we naar passende maatregelen. Als algemene oplossing voor het parkeren kijken we naar de locatie  waar voorheen smederij Francken in bedrijf was.

Waarom doen we dit?

Het WIN (Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug) heeft een dorpsvisie opgesteld over de hoognodige verbetering van de verkeersveiligheid, het tegengaan van verloedering (kwaliteitsimpuls), behoud van dorpskarakter en -samenhang en de aanpak van sluip- en vrachtverkeer door het dorp.

Definitief basisplan

Vanaf begin 2018 zijn er verschillende sessies geweest met het WIN om gezamenlijk een concept basisplan te ontwikkelen. Dit concept basisplan is bij de inwonersavond op 11 juli 2018 gepresenteerd aan het gehele dorp en daar goed ontvangen. Op 6 december is de tweede  inwonersavond gehouden en is de uitwerking van het plan gepresenteerd en besproken. Op 5 maart 2019 is het basisplan vastgesteld door het college van B&W.

pdf Basisplan Nieuwerbrug (PDF, 3.3 MB)

Meer informatie

Heeft u als inwoner tips en/of vragen? Neemt u dan gerust contact op met G. Colon (projectleider Basisplan Nieuwerbrug) via 0172-522 522 of via info@bodegraven-reeuwijk.nl.