Henny en Alphons van Leeuwen ontvangen gemeentelijke erepenning

Publicatiedatum: 
21 jul 2021
Vandaag reikte burgemeester Christiaan van der Kamp de erepenning van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk uit aan het echtpaar Henny en Alphons van Leeuwen.

“De Culturele Commissie deed de mooie suggestie en op hun voordracht heeft het College van B&W besloten om u beiden de erepenning van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk uit te reiken,” zo sprak de burgemeester het verraste echtpaar toe.

De gemeentelijke erepenning, gemaakt door lokale edelsmid Jacky de Lima, wordt uitgereikt aan mensen die op bijzondere wijze verdienstelijk zijn voor de gemeenschap van Bodegraven-Reeuwijk. De penning is voor mensen die een buitengewone prestatie hebben verricht of activiteiten hebben ontplooid die de bekendheid van Bodegraven-Reeuwijk hebben bevorderd.

Bekend en geliefd vanwege inzet

Alphons en Henny van Leeuwen wonen sinds 1969 in onze gemeente, in een eigenhandig, volledig in oorspronkelijke staat gerestaureerde en gerenoveerde boerderij uit 1865. Daaruit blijkt hun liefde voor historie. “Alphons is een zeer veelzijdig kunstenaar die naast de bekendheid vanwege zijn werken, ook bekend en geliefd is vanwege zijn inzet voor onze gemeente en de regio,” vertelde de burgemeester verder. “Maar ook landelijk geniet hij bekendheid vanwege zijn werk. Henny is altijd de steun en toeverlaat geweest van Alphons, en heeft zelf ook een belangrijke ondersteunende rol gespeeld bij een beroepsgroepenorganisatie in Amsterdam en bij de Historische Kring in onze gemeente.”

Veelzijdig kunstenaar

Alphons van Leeuwen is een zeer veelzijdig beeldend kunstenaar van onder meer sculpturen, schilderijen, pentekeningen, bronzen beelden, keramiek en kerkkunst. Zijn vakmanschap, gecombineerd met zijn zeer creatieve inslag, maakt hem tot een uniek en veelzijdig kunstenaar. Zijn motto “Verbeelding van droom en realiteit” komt ook in zijn vele werken tot uiting. Van Leeuwen heeft verschillende exposities op zijn naam staan en de nodige artikelen en publicaties zijn aan hem en zijn werk gewijd.

Met zijn kennis en ideeën betekent hij veel voor Bodegraven-Reeuwijk. Hij heeft cursussen gegeven en plaatsgenoten geïnspireerd. Hij is actief voor de Historische Kring en betrokken bij de start van Het Groene Hart Huys in Bodegraven.

In Bodegraven-Reeuwijk zijn verschillende beelden van Alphons van Leeuwen terug te vinden. Zo is daar het bronzen varken van Domburg dat nu een nieuwe plek heeft gevonden in de nieuwbouw op het voormalige Domburgterrein. Enkele jaren geleden, in het jaar van de Romeinen, heeft Alphons de Sleutel in het Limespark gemaakt en een het ontwerp voor de replica van een Romeinse ruiterhelm. Deze replica staat op het Willemsplein. Ook de vijversculptuur op het Raadhuisplein in Bodegraven komt van zijn hand.