Gemeente helpt Vakantiespelen verduurzamen

Publicatiedatum: 
20 aug 2019
Maar liefst 1.200 kinderen en 400 vrijwilligers hebben zich dit jaar ingeschreven voor de Vakantiespelen. Om zo’n groot evenement draaiende te houden wordt veel energie verbruikt door onder meer de geluids- en omroepinstallatie, de verlichting en de koelingen. Voorgaande jaren heeft de Vakantiespelen altijd gebruikgemaakt van een aggregaat om in de energiebehoefte te voorzien. Dit jaar kiest de organisatie voor een grote mobiele accu, mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

De Vakantiespelen hecht veel waarde aan de verduurzaming van het kinderevenement. Daarnaast staan de gezondheid en veiligheid van iedereen op het terrein voorop. Het verstoken van 1.300 liter diesel met een aggregaat past niet bij deze gedachte.

Duurzame oplossing

Daarom kiest de Werkgroep van de Vakantiespelen dit jaar voor een duurzame oplossing voor de energiebehoefte, namelijk een ‘groene’ accu in plaats van een aggregaat. Door de zogenaamde GreenBattery te gebruiken wordt geen diesel meer verstookt. Daarnaast is deze accu veel beter in staat piekspanning op te vangen, waardoor hij efficiënter energie levert. Bovendien wordt de accu opgeladen met duurzame energie van windmolens en zonnepanelen.

Gemeente betaalt mee

Het gebruik van een accu is duurder dan dat van een aggregaat. Wethouder Robèrt Smits, verantwoordelijk voor Duurzaamheid en Jeugd, staat achter het initiatief om in plaats van het aggregaat een accu te gebruiken en subsidieert het verschil in kosten. Hierdoor is het voor de Vakantiespelen mogelijk de GreenBattery te gebruiken.

“De Werkgroep gaat bovendien verder onderzoeken op welke punten de spelen nog meer verduurzaamd kunnen worden. Zo kunnen kinderen genieten van leuke en steeds duurzamere Vakantiespelen”, aldus wethouder Smits.