Gemeente helpt u duurzamer te leven

Er zijn vele verschillende manieren waarop u duurzamer kunt leven. De gemeente helpt hierbij, door het aanbieden van gratis energiegesprekken, een jaarlijkse duurzame huizenroute en een gemeentelijk energieloket. Ook kunt u een laadpaal aanvragen voor uw auto, is er een energiecoöperatie en een duurzaam ondernemersplatform. Op deze pagina vindt u meer informatie hierover en tips voor wat kunt u doen om duurzamer te leven.

Praktische tips

Wilt u praktische tips over het aanpassen van eet- en drinkgewoonten? Informatie over zonnepanelen of wilt u meer bewust winkelen? In de digitale gids van milieucentraal vindt u allerlei praktische tips over duurzaamheid.

Webinars

Wilt u meer weten over aardgasvrij? Uw woning verduurzamen? Elektriciteit van zonnepanelen uit de buurt? Tijdens de Week van de Duurzaamheid 2020 werden inwoners van Bodegraven-Reeuwijk in verschillende webinars meegenomen in het verduurzamen van hun eigen omgeving. Deze webinars kunt u alsnog terugkijken:

Aardgasvrij Bodegraven-Reeuwijk In het Klimaatakkoord hebben alle gemeenten in Nederland afgesproken om in 2050 aardgasvrij te zijn. Ook de gemeente Bodegraven-Reeuwijk gaat hiermee aan de slag, oa met het opstellen van de Transitievisie Warmte. https://bit.ly/37nuwhf

Duurzame opwek van elektriciteit Samen met de bewoners van onze gemeente biedt de Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk voordelige, lokaal opgewekte en duurzame energie aan. In dit webinar legt de Energiecoöperatie u uit hoe dit werkt, wat het u oplevert en hoe u hieraan mee kunt doen. https://bit.ly/38brz2F

‘Hoe krijg ik een comfortabel en energiezuinig huis?’ Aan de hand van tastbare voorbeelden geeft het Duurzaam Bouwloket u inzicht in de vele keuzes die u kunt maken bij het duurzamer maken van uw woning. Van simpele maatregelen tot grote isolatieprojecten. www.duurzaambouwloket.nl/webinar-bodegraven-reeuwijk

Energiecoach

Vraag nu een gratis energiegesprek aan bij één van onze energiecoaches. Zij weten alles van energiebesparing en verduurzaming af en adviseren u over besparingsmogelijkheden voor uw huis. Ga naar: www.bodegraven-reeuwijk.nl/energiecoach

Wilt u zelf energiecoach worden door een opleiding te volgen? Wij zoeken altijd naar nieuwe vrijwilligers: www.bodegraven-reeuwijk.nl/energiecoach-bodegraven-reeuwijk-vrijwilligerswerk

Gemeentelijk Energieloket

Duurzaam Bouwloket is het digitale energieloket van de gemeente. Duurzaam Bouwloket helpt bij het energiezuinig, comfortabel en aardgasvrij maken van uw woning. We weten nog niet precies wat onze duurzame energie-infrastructuur gaat worden, maar er zijn genoeg maatregelen die u nu al kunt treffen om uw woning hierop voor te bereiden. Check alvast het online stappenplan over hoe u uw woning kunt verduurzamen via www.duurzaambouwloket.nl/stappenplan of regel direct online een advies op maat.

Benieuwd wat andere bewoners uit Bodegraven-Reeuwijk al voor maatregelen troffen? www.duurzaambouwloket.nl/ervaringen

Contactgegevens Duurzaambouwloket

Neem voor onafhankelijk advies contact op via telefoon (072 743 39 56) of per e-mail info@duurzaambouwloket.nl.

Duurzame Huizenroute

Wilt u een andere huiseigenaar of een ervaringsexpert vragen stellen over hoe zij hun huis hebben verduurzaamd? Of juist uw ervaringen delen? De Nationale Duurzame Huizen Route is een platform voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam wonen. U kan 365 dagen per jaar vragen stellen aan huiseigenaren op de website. Meer informatie hierover vindt u op: https://duurzamehuizenroute.nl/

Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk

U kunt natuurlijk zelf zonnepanelen op uw dak leggen, maar u kunt ook meedelen in de opbrengsten van de duurzame energie door de opgewekte stroom zelf af te nemen. Via een lidmaatschap van de Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk wordt u mede-eigenaar van de windmolens en zonnevelden en op die manier uw eigen (schone) energieleverancier.

Of wilt u wel zonnepanelen maar is uw eigen dak niet geschikt? Het is mogelijk om uw panelen te laten leggen op daken die door anderen ter beschikking zijn gesteld. Via een postcoderoosregeling kunt u dan alsnog profiteren van korting op uw energienota. In Bodegraven-Reeuwijk zijn op dit moment twee energiecoöperaties actief die u hierbij kunnen helpen: Zon op Bodegraven-Reeuwijk en Zon op de Meije.

Laadpaal elektrische auto

Bent u (binnenkort) in het bezit van een elektrische auto? Dan heeft u wellicht ook een laadpaal thuis nodig. Heeft u geen mogelijkheid om te laden op uw eigen (bedrijfs)terrein? Dan kunt u een aanvraag doen voor een openbare laadpaal in de buurt van uw woonadres. Die wordt geplaatst door commerciële aanbieders. In Bodegraven-Reeuwijk gebeurt dat vanaf 1 juli 2021 door Engie. U kunt een laadpaal aanvragen via www.laadpaalnodig.nl. Bij de aanvraag moet u aan kunnen tonen dat u (binnen korte tijd) in bezit bent van een elektrisch voertuig. Dat kunt u laten zien door een kopie bij te leveren van uw kentekenbewijs, een verkoopfactuur, het leaseplan, een korte uitleg van uw werkgever, etc.

Wilt u meer informatie ? Dan mailt u met info@bodegraven-reeuwijk.nl, ter attentie van Matthijs Roskam.

Duurzaam ondernemen

Ook voor bedrijven is het zinvol om te investeren in duurzame oplossingen. Als eigenaar van een pand zijn er veel mogelijkheden. Op het dak kan u bijvoorbeeld zonnepanelen installeren om schone elektriciteit op te wekken of een zonneboiler voor warm water. Als u meer zonnepanelen op uw dak kan plaatsen dan nodig voor uw eigen verbruik, dan heeft u de mogelijkheid om energie op te wekken voor andere bedrijven of inwoners uit de buurt. Neem daarvoor bijvoorbeeld contact op met een energiecorporatie.

Duurzaam Ondernemersplatform Bodgraven-Reeuwijk

In onze gemeente hebben we het Duurzaam Ondernemersplatform Bodgraven-Reeuwijk. Doel van dit platform is het bedrijfsleven zo effectief en efficiënt mogelijk een zo groot mogelijke bijdrage te laten leveren aan de verduurzaming van de bedrijven in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. het platform organiseert vaak evenementen, bijvoorbeeld een symposium over 'Kansen door energiebesparing'. Daarnaast organiseert het Duurzaam Ondernemersplatform in samenwerking met de gemeente ook regelmatig acties. Bijvoorbeeld de actie Zon op Bedrijfsdaken, waarbij gratis quickscans worden weggegeven.