Duurzaamheidspluim voor Energiecoöperatie

Publicatiedatum: 
27 sep 2021
Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk (ECBR) heeft vanavond de duurzaamheidspluim ontvangen uit handen van wethouder Kees Oskam. Elk jaar reikt de gemeente deze onderscheiding uit aan inwoners of aan een bedrijf dat zich inzet voor de verduurzaming van de gemeente en anderen inspireert en activeert om hetzelfde te doen.

“Dit jaar hebben we niet gekozen voor één inwoner, maar voor een collectief van betrokken inwoners,” licht wethouder Kees Oskam toe. Hij heeft duurzaamheid in zijn portefeuille. “Duurzaamheid kan je niet alleen doen, dat doe je samen. Dan bereiken we meer en zo wordt het nog leuker ook. Met heel veel plezier reik ik dan ook dit jaar de duurzaamheidspluim uit aan de Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk. Door jullie inzet, en de inzet van andere energiecoöperaties, komen er steeds meer zonnepanelen op daken in onze gemeente.”

De Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk legt zonnepanelen op daken van agrariërs, bedrijven en maatschappelijk vastgoed. Ze zorgen ervoor dat niet alleen die gebouwen profiteren van duurzame elektriciteit, maar ook dat alle inwoners hier gebruik van kunnen maken. Mede door hun standvastigheid komen er ook steeds meer zonnepanelen op daken van het vastgoed van de gemeente, zoals het Zwembad de Kuil en de Sporthoeve.

De Energiecoöperatie zet hoog in op lokaal eigenaarschap. Ook voor inwoners die niet kunnen investeren. Voor een bedrag van € 5 kunnen inwoners lid worden en financieel voordeel ontvangen van de zonnepanelen van de Energiecoöperatie. Zo is de energietransitie bereikbaar voor iedereen. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen de Energiecoöperatie en de woningbouwvereniging Reeuwijk.

Dit model draagt de Energiecoöperatie actief uit. Ook in de regio en daarbuiten vervullen zij een voorbeeldrol. In de regionale energietransitie vertegenwoordigt ECBR-voorzitter Jan Bouwens de energiecoöperaties van Midden-Holland. “Het uitdragen van jullie missie ‘Duurzame energie voor iedereen’, verdient dan ook zonder twijfel de duurzaamheidspluim,” sluit Oskam af.

Meer informatie over de Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk is te vinden op www.ec-br.nl.