Duurzaamheidsagenda

Er vinden ook allerlei duurzame evenementen in de gemeente plaats. Zo organiseert de gemeente twee keer per jaar een wijkaanpak, waar inwoners mee kunnen doen aan een collectieve isolatie-actie. En worden er elk jaar tijdens de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober leuke activiteiten georganiseerd.

1-6 februari – Week van de circulaire economie

Deze week zetten ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen de (digitale) deuren open om andere professionals mee te nemen in de circulaire economie.

In de circulaire economie worden reststoffen opnieuw als grondstof gebruikt en wordt afval tot een minimum beperkt. Regio Midden-Holland, een netwerk van samenwerkende gemeenten, maakt zich hiervoor sterk en Bodegraven-Reeuwijk is aangesloten bij dit netwerk. In deze week van de circulaire economie laten chef-koks via filmpjes zien hoe je makkelijk en duurzaam kookt. Tegelijk vertellen zij welke lokale producten zij gebruiken bij het bereiden van hun gerechten.

Een heerlijke bloemkoolsoep als voorgerecht, het hoofdgerecht is een boerenkooltaart en het driegangenmenu wordt afgesloten met hangop met gekonfijte biet. De filmpjes zijn te zien via de website van samenwerkingspartner www.groenehartwerkt.nl en het YouTube-kanaal van dit Platform.

chefkok kookt zonder kliekjes circulaire economie

2-17 feb - vragenlijst Aardgasvrij wonen

De gemeente wil graag de mening weten van zoveel mogelijk inwoners van Bodegraven-Reeuwijk over aardgasvrij wonen. Tot 17 februari kunt u de online vragenlijst invullen via www.moventem.nl/aardgasvrijwonen.

In Nederland is afgesproken dat we gaan stoppen met het gebruik van aardgas. Uiterlijk in 2050 is alle aardgas vervangen door duurzame energie, buurt voor buurt. Dat gebeurt stapsgewijs. Iedere gemeente in Nederland maakt daarvoor eerst een plan: de ‘Transitievisie Warmte’. Lees hier meer over op Transitievisie Warmte | Gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

5 feb-31 mrt - € 50 aan energiebesparende producten voor woningeigenaren

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk helpt u graag uw energielasten te verlagen. U kunt nu voor € 50,- aan kleine energiebesparende producten uitzoeken. Gratis! De gemeente biedt alle woningeigenaren, in samenwerking met ‘Winst uit je woning’, een waardebon van € 50,- aan. Hiermee kunt u bijvoorbeeld radiatorfolie, waterbesparende douchekoppen en tochtstrips aanschaffen. Met deze producten verlaagt u uw energierekening en zorgt u voor een prettiger binnenklimaat.

Alle woningeigenaren ontvangen begin februari meer informatie via een brief, namens de gemeente, van Winst uit je Woning. Vervolgens kunt u bij uw favoriete winkel de producten kopen en uw waardebon verzilveren. Het bedrag krijgt u op uw bankrekening teruggestort. U kunt de waardebon gebruiken tot en met 31 maart 2021 of tot het budget op is.

5 februari - Warme truiendag

De grootste klimaatactie van Nederland tegen energieverspilling: Warmetruiendag. Meedoen is simpel: zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad. Als heel Nederland op 1 dag 1 graad lager stookt, besparen we 6,3 miljoen kilo CO2! Doen we dat een heel stookseizoen lang, dan besparen we maar liefst 1 megaton CO2.

pdf Warme Truiendag 5 februari 2021 (PDF, 603.14 KB)

8-19 feb - Enquête Regionale Energie Strategie

Deze tweede enquête gaat dieper in op de concrete scenario’s voor de RES in de regio Midden-Holland. U leest meer over de concept Regionale Energie Strategie en de plannen van Regio Midden-Holland op www.resmiddenholland.nl.

10 okt 2021 - Dag van de duurzaamheid

Elk jaar is er een Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober. In 2020 werd dat zelfs een Week van de Duurzaamheid, met onder andere verschillende webinars, Over aardgasvrij Bodegraven-Reeuwijk, de duurzame opwek van elektriciteit, collectief isoleren in de Bodegraafse wijken Broekvelden en Dronenwijk en ‘hoe krijg ik een comfortabel en energiezuinig huis?’ U kunt de webinars terugkijken: https://gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl/wat-kunt-u-doen-om-duurzamer-te-leven