Duurzaamheid en milieu

De gevolgen van klimaatverandering zijn groot, een ontwikkeling die we niet kunnen doorschuiven naar volgende generaties. Samen met inwoners en bedrijven willen wij deze ontwikkeling tegengaan. Dat kan al met kleine en grotere bijdragen, denk bijvoorbeeld aan het scheiden van uw afval, gebruik maken van gratis energieadvies aan huis of uw eigen woning verduurzamen met zonnepanelen.

Afval scheiden

Veel afval kan gerecycled worden. Hierdoor hoeft er minder afval verbrand te worden en kan er meer afval opnieuw als grondstof worden gebruikt. Maar welk afval hoort nu precies waar? Lees meer over afval scheiden.

Energie besparen

Er zijn vele verschillende manieren waarop u energie kunt besparen. Zo kunt u bijvoorbeeld minder lang douchen en de thermostaat een graadje lager zetten. Ook kunt u iets vaker de fiets nemen en de auto laten staan. Maar heeft u bijvoorbeeld wel eens stilgestaan bij de voetafdruk van voedingsmiddelen? U kunt zelf op tal van manieren bijdragen aan het besparen van energie, in en rondom uw huis.

Bent u huurder van een woning? Dan kunt u zich opgeven voor gratis energieadvies aan huis.

Uw woning duurzamer maken

Denkt u erover om u huis te verduurzamen door bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen? Op de website van Duurzaam Bouwloket vindt u allerlei informatie en tips over duurzaam verbouwen, energiebesparing en energie opwekken. Hier kunt u ook de meest recente informatie vinden over subsidies en andere regelingen. 


U kunt ook meedelen in de opbrengsten van de duurzame energie door de opgewekte stroom zelf af te nemen. Via een lidmaatschap van de Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk wordt u mede-eigenaar van de windmolens en zonnevelden en op die manier uw eigen (schone) energieleverancier.

Postcoderoosregeling

Wilt u wel zonnepanelen maar is uw eigen dak niet geschikt? Het is mogelijk om uw panelen te laten leggen op daken die door anderen ter beschikking zijn gesteld. Via een postcoderoosregeling* kunt u dan alsnog profiteren van korting op uw energienota. In Bodegraven-Reeuwijk zijn op dit moment twee energiecoöperaties actief die u hierbij kunnen helpen: Zon op Reeuwijk en Zon op de Meije. 

* Met de postcoderoos regeling krijgen inwoners de mogelijkheid gezamenlijk in een coöperatie te investeren in duurzame energie, in ruil voor korting op de energienota. De ‘roos’ bestaat uit het postcodegebied waar de energie wordt opgewekt en de direct daaraan grenzende postcodegebieden.

Klimaatverandering

Het klimaat verandert. Daardoor krijgen we in Nederland meer te maken met extreme hitte, periodes van droogte of juist extreme neerslag. Door meer groen aan te leggen in uw tuin creëert u zowel meer schaduw en dus verkoeling als een mogelijkheid voor regenwater om in de grond te infiltreren. Door een goede afwatering in uw tuin voorkomt u dat regenwater uw huis binnen kan dringen.  

Klimaatneutraal Bodegraven-Reeuwijk 2035

In april 2017 zijn de “Routekaart Klimaatneutraal Bodegraven-Reeuwijk 2035” en het bijbehorende actieplan vastgesteld. Beide zijn een uitwerking van de motie “Klimaatneutrale gemeente” die in november 2014 werd aangenomen. Deze motie en de routekaart en het actieplan doorleven dat als we nu niet doen om klimaatverandering tegen te gaan, we de gevolgen op financieel en ecologisch vlak doorschuiven naar volgende generaties.

pdf Actieplan Bodegraven Reeuwijk klimaatneutraal (PDF, 845.55 KB) pdf Routekaart (PDF, 315.57 KB)