Dodenherdenking 4 mei 2019

Publicatiedatum: 
29 apr 2019
Op 4 mei 2019 worden er in onze dorpskernen verschillende herdenkingen gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties. In dit bericht treft u per dorpskern het programma aan.

Nieuwerbrug

Bij het gedicht op het plein voor het Wierickehuis wordt vanaf 19:50 uur een overdenking gehouden, waarbij de voorzitter van de Oranjevereniging en een afvaardiging van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk spreken, met daarin de twee minuten stilte en het blazen van de last post. Daarna worden duiven losgelaten als symbool van de vrede.

Reeuwijk-Brug

  • 19.30 uur Stille tocht vanaf De Ark naar de gedenkplaats in het Dag HammarskjÆldplantsoen
  • 19.50 uur Herdenking bij monument (koraalmuziek OBK, hoornsignaal, 2 minuten stilte, Wilhelmus, kransleggingen, toespraken en gedichten)

Afsluiting in De Ark.

Bodegraven

Op zaterdag 4 mei 2019 vindt de herdenking plaats bij het monument op de algemene begraafplaats Vredehof aan de Noordzijde in Bodegraven. Het programma start om 19:30 uur en de toegang is gratis.

Drie dames van Studio Forza (Kim, Mirthe en Eline) verlenen hun medewerking aan de herdenking in de vorm van een optreden. Ook Ankie Verbree en Ria van Lent verzorgen een bijdrage, in de vorm van een voordracht. Zij doen dit met behulp en onder begeleiding van Hans de Goede op accordeon. De namen van de gevallen oorlogsslachtoffers uit Bodegraven worden voorgelezen door Cock Karssen. De muzikale omlijsting van de herdenking wordt verzorgd door Herman Singers. Zij spelen een divers repertoire, met nummers van o.a. Marco Borsato tot Margaret Dryburgh. Astrid van der Wals verzorgt de Last Post.

Aansluitend aan de herdenking vervolgt het programma zich in het Evertshuis. Frits en Barbara Barend spreken samen in het Evertshuis hun ‘4 mei gedachtes’ uit. Dit doen zij mede op basis van hun eigen afkomst en familiegeschiedenis. Beiden zijn erfgenamen van de ‘oorlogsgeschiedenis’.
De aanvang is om 20:30 uur en de toegang is gratis. 

Muzikale omlijsting door klezmerband Di Grine Hartski. Voor meer informatie kunt u terecht op www.viermeiherdenkingbodegraven.nl

Waarder

  • 19.30 uur verzamelen op het kerkplein, daarna volgt een stille tocht naar het verzetsmonument.
  • 19.58 uur Herdenking bij monument (Last Post, 2 minuten stilte, Wilhelmus vs. 1 en 6, kransleggingen, gedicht school en defilé langs het monument). Na afloop kunt u koffie drinken in de Huiskamer van Waarder.