Digitaal Opkopers Loket (DOL)

Voorkom heling: meld u aan voor het Digitaal Opkopers Loket

Als ondernemer wilt u erop kunnen vertrouwen dat de tweedehands spullen die u inkoopt, niet gestolen zijn. Een opkopersregister helpt u daarbij. Handelt u in tweedehands goederen zoals tweedehands auto’s, (brom)fietsen, elektronica, (edel)metalen, uurwerken, kunstvoorwerpen en sieraden, dan bent u verplicht een opkopersregister bij te houden en zich aan de gemeente te melden als handelaar. Dat doet u via het Digitaal Opkopers Loket (DOL)

Wat is het Digitaal Opkopers Loket

Als u handelt in tweedehands goederen dan bent u verplicht om u bij de gemeente aan te melden als handelaar. Bijvoorbeeld als u handelt in tweedehands auto’s of mobiele telefoons, laptops of sieraden. Het melden gaat vanaf nu via het Digitaal Opkopers Loket. Dit loket maakt melden gemakkelijk, is betrouwbaar en veilig. Via het DOL kunt u zich eenvoudig aanmelden als handelaar. U maakt een account aan en vult uw gegevens in. Hiervan ontvangen de gemeente en politie een melding. De gemeente neemt, ter controle, per e-mail contact met u op. Het Digitaal Opkopers Loket voldoet aan de wetgeving van De Wet Bescherming Persoonsgegevens. Uw gegevens worden door de gemeente bewaard en zijn alleen toegankelijk voor functionarissen van de betreffende gemeente en eventueel de politie. 

Voordelen van het DOL:

  • minder papierwerk
  • sneller voorraad bekijken
  • makkelijker magazijncontroles
  • makkelijker zoeken en sorteren op soort, merk, type of serienummer.

U bent als ondernemer daarnaast beter beschermd tegen heling dankzij de verbinding van het DOL met het register van gestolen goederen. Daarnaast helpt u diefstal beter te bestrijden door de afzetmarkt voor gestolen goederen te verstoren en de pakkans van dieven en helers te vergroten. Op deze wijze zijn al vele woninginbraken opgelost.

Aanmelden voor het Digitaal Opkopers Loket (DOL)

Het Digitaal Opkopers Register (DOL) is gratis. U kunt zich online aanmelden voor het Digitaal Opkopers Loket. U maakt een account aan en vult uw gegevens in. Hiervan ontvangen zowel de gemeente als de politie een melding.  Het Digitaal Opkopers Loket is gekoppeld aan het Digitaal Opkopers Register (DOL). Hierdoor hoeft u zich maar een keer te registreren.

Naast aanmelding bij de gemeente bent u als handelaar ook verplicht een registratie van uw aan- en verkopen te maken. De manier waarop u dat doet is vrij, maar nu kunt u ook gebruikmaken van het Digitaal Opkopers Register. In dit register kunt u iedere aankoop registreren. Het voordeel is dat u maar één account hoeft aan te maken en dat u direct voldoet aan de wettelijke eisen.

Registercontroles en boete

Om heling tegen te gaan, controleert de gemeente regelmatig. Afhankelijk van het soort overtreding of het strafbare feit kan er een boete uitgeschreven worden die varieert van €4100 tot €8200 en een gevangenisstraf van 3 tot 6 maanden.