Corona update 1 april 2020

Publicatiedatum: 
1 apr 2020
Met deze update brengt de gemeente u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus. In deze update onder andere: Gemeente houdt eerste digitale raadsvergadering van Nederland, complimenten aan inwoners en ondernemers en campagne 'slimmer chillen corona killen' van start!

Nog even de belangrijkste maatregelen op een rij:


En verder in het algemeen:

 • Boodschappen doen. Ga het liefst alleen, namens jouw huishouden en volg de aanwijzingen op bij de winkels. Houdt 1,5 meter afstand en betaal contactloos.
   
 • Wandelen. Niet meer dan drie personen per huishouden tegelijkertijd naar buiten. Houdt buiten 1,5 meter afstand tot andere wandelaars.
   
 • Gedraag u netjes en houd u aan de regels als u afval brengt bij het afvalbrengstation. Uit klantgerichtheid zijn de openingsuren tijdelijk verruimd. Kijk op de website van de gemeente en Cyclus.
   
 • Bijeenkomsten tot 1 juni verboden. Ook kleine bijeenkomsten zijn verboden.

Houdt u aan de regels als u naar de weekmarkten gaat. Ga alleen namens jouw huishouden, Neem het eten mee naar huis. Wees er zo kort mogelijk. Houdt 1,5 meter afstand. En ga niet gezellig op de bankjes op het marktplaats zitten!

Varen op de Reeuwijkse plassen en corona?

- er mag nog wel gevaren worden, maar ons advies is: blijf thuis.

- als je toch gaat varen, dan het liefst alleen met gezinsleden. En niet meer dan drie personen.

- als je toch persé met vrienden wilt varen, houd dan 1,5 meter afstand van elkaar in de boot. We vragen ons wel af hoe realistisch dit is. Dus ons advies: blijf thuis.

- als je andere boten tegenkomt, houd dan minimaal 1,5 meter afstand.

Kortom:

Ons advies: Laten we samen tegen corona vechten en laten we niet tegen de wind in zeilen. Blijf gewoon nog een poosje thuis. Daarmee vergroten we de kans dat we corona zo snel mogelijk achter ons kunnen laten. Als dat lukt kunnen we nog jaren genieten van de Reeuwijkse plassen!

Goede voorbeelden hoe we corona de baas kunnen zijn!

In de afgelopen week zagen we dat heel veel inwoners, verenigingen en bedrijven zich keurig hielden aan de regels. We willen iedereen die zich aan de regels hield via deze weg danken.

Twee jongens die aan het voetballen zijn in de ‘speelkooi’ bij het station in Bodegraven geven het goede voorbeeld. Ze houden zich prima aan de regels Toppers!

De medewerkers in deze marktkraam nemen allerlei maatregelen om de verspreiding van corona tegen te gaan. Complimenten!

De medewerkers van deze kaaskraam en de bezoekers houden zich prima aan de regels!

Strepen op de grond om 1,5 meter aan te houden. Contactloos betalen en plastic hoes over de producten heen. Prima gedaan!

Deze meneer wacht netjes vóór de winkel zodat het niet te druk wordt binnen. Prima zo!

Supermarkten plaatsen borden bij de ingang met de ‘winkelspelregels’.

Alle supermarkten in onze gemeenten willen we langs deze danken voor hun medewerking!
 

Deze lokale winkelier plaatste op ruime afstand van zijn zaak dit bord. Uitstekend initiatief!

“Zelfs de meeuwen op de Reeuwijkse plas gaven het goede voorbeeld, 1,5 meter afstand en met niet meer dan drie buiten”

N.b.: We kunnen natuurlijk niet alle goede voorbeelden laten zien. We hopen dat u hier door geïnspireerd wordt. Alleen samen kunnen we corona de baas worden.

Verder realiseren we ons als gemeente dat we hier voorbeelden hebben laten zien van ondernemers die nog open kunnen zijn. We leven mee met al die ondernemers die noodgedwongen hun deuren hebben moeten sluiten. We willen hen langs deze weg heel veel sterkte wensen. Er zijn verschillende steunmaatregelen voor ondernemers en zzp’ers gelanceerd op landelijk en lokaal niveau. We verwijzen naar de linken die we in deze gemeentebijlage op een rij hebben gezet. Ondanks deze steunmaatregelen realiseren wij ons goed dat het voor hen een zware tijd moet zijn.

Spelende kinderen en “chillende” tieners!
 

Nu de meeste kinderen bij huis zijn willen kinderen graag buiten spelen. En tieners willen lekker “chillen”. We willen graag dat ouders met hun kinderen gaan praten over het gevaar van grote groepen. Met de nieuwe maatregelen van afgelopen maandagavond zijn groepen mensen verboden Dat kan bij speelplaatsen zijn of “chillplekken” bij een supermarkt. Doordring kinderen en tieners ervan dat ze fysiek contact moeten mijden en 1,5 meter afstand moeten houden en geen groepen meer mogen vormen. Ook al lijkt het corona virus weinig vat te hebben op jonge mensen, wel is het zo dat jonge mensen een rol kunnen spelen om andere mensen te besmetten, zoals eigen familie. Als gemeente hebben we contact gehad met onze jongerenwerkers, onze buitengewone opsporingsambtenaren en de wijkagenten. Wij hebben gevraagd om de betreffende locaties in de surveillance mee te nemen en kinderen en tieners aan te spreken en met hen in gesprek te gaan. Ook krijgt de burgemeester de bevoegdheid om bepaalde speelplekken of hangplekken aan te wijzen voor een samenscholingsverbod.

Bij verschillende sportvelden en speelplaatsen hangen sinds kort instructieborden.

En in de regio is de campagne voor jongeren gestart onder de titel: Slimmer chillen = corona killen!!! www.slimmerchillen.nl.

De belangrijkste websites op een rij in verband met corona

Ook kunt u kijken op de website van de

Websites Zorg & Welzijn lokaal


Websites steunmaatregelen ondernemers en ZZPérs

Doven en slechthorenden

冠狀-病毒.       這裡為你提供更多有關冠狀病毒的資料.

www.pharos.nl/冠狀-病毒/

فيروس كورونا

بسبب فيروس كورونا المستجد يمكن أن تصاب بالتهاب رئوي. خاصة الكبار بالسن الذين ليسوا بصحة جيدة أو الذين عندهم مرض ما هؤلاء
يمكن أن يمرضوا بشدة

www.pharos.nl/فيروس-كورونا/

Dienstverlening Burgerzaken

Telefonische dienstverlening:

Wij zijn telefonisch bereikbaar van 08.30 – 17.00 uur. Het kan zijn dat u wat langer moet wachten in verband met drukte. 0172 522 522

Burgerzaken:

Wij volgen de richtlijnen van de Rijksdienst.

Onze dienstverlening blijft beperkt beschikbaar.

Wij verzoeken u de producten die u digitaal kunt aanvragen, zoveel mogelijk digitaal aan te vragen.

Voor vitale processen als bijvoorbeeld het aanvragen van reisdocumenten, rijbewijzen, aangifte geboorte en overlijden blijft het mogelijk een afspraak te maken.

Huwelijk:

Kosteloze voltrekkingen op maandagochtend blijven vooralsnog gewoon doorgaan.

Als u een “face to face” afspraak hebt met een medewerker van de gemeente willen wij u vragen de afspraak af te zeggen als u klachten van verkoudheid, hoofdpijn of hoesten heeft.

Afvalbrengstation: op maandag, woensdag en vrijdag ruimere openingstijden

We merken dat het druk is op het afvalbrengstation daarom werd per maandag 30 maart jl. de openingstijden verruimd. In plaats van 13:00 uur openen wij op maandag, woensdag en vrijdag om 10:00 uur. We hopen met deze klantgerichte aanpak op dit moment tegemoet te komen aan de behoefte van ruimere openingstijden.

Adres
Portugalweg 6
2411PR Bodegraven

Kijk voor de openingstijden op www.bodegraven-reeuwijk.nl

Graag een paar gedragslijnen:

 • Accepteer dat er wachtrijen kunnen zijn.
 • Volg de aanwijzingen van de medewerkers. Zij mogen u controleren of u het afval in de juiste bak stort.
 • In verband met corona mogen er minder auto’s op hetzelfde moment op de losplaats komen.
 • Houd 1,5 meter afstand tot de medewerkers. Kom als het kan alleen. En vorm geen groep.

Gebruik ondergrondse verzamelcontainers

De (ondergrondse) verzamelcontainers worden gewoon geleegd zoals u dat gewend bent. Zet alstublieft geen zakken en/of dozen naast de verzamelcontainers. Is de container vol? Bewaar uw afval nog even thuis. Wilt u de container liever niet openen i.v.m. hygiëne? Neem dan bijvoorbeeld een zakdoekje of handschoen mee zodat u niet in direct contact komt met de klep van de container.

Als er afval naast de (ondergrondse) verzamelcontainer worden geplaatst, kan de chauffeur de container niet goed legen. Ook zorgt het afval naast de containers voor (zwerf)vuil op straat en dat is niet wenselijk.

Daarbij verzoeken we ook iedereen om gepaste afstand te houden van onze medewerkers tijdens het legen van de (ondergrondse) verzamelcontainers. Voor veiligheid rondom de container, maar ook om de gestelde 1,5 meter afstand te hanteren.

Weekmarkten blijven vooralsnog open
 

De weekmarkten in onze gemeente mogen vooralsnog open blijven. In onze gemeente gaat het om kleinschalige weekmarkten. Maar houd 1,5 meter afstand tot elkaar. Er mag geen groep ontstaan. Veel liever zien wij dat er maar enkele mensen bij een kraam staan en 1,5 meter van elkaar en dat mogelijke andere kopers op afstand hun beurt afwachten. Blijf niet te lang. Neem gekochte etenswaren mee naar huis en eet deze niet op de markt op. Kramen staan verder uit elkaar.Dringend verzoek: ga niet gezellig met elkaar op de bankjes zitten op het raadhuisplein. Ondanks het opgehangen papier met tekst gaan sommige mensen toch nog gezellig op de bankjes zitten.

De Raad aan het werk tijdens coronacrisis

De eerste digitale raadsvergadering van Nederland in Bodegraven-Reeuwijk

Dat er tijdens de corona crisis ook positieve zaken gebeuren blijkt uit het feit dat de gemeenteraad afgelopen week als eerste in Nederland een digitale gemeenteraadsvergadering hield.

Alleen de burgemeester en de griffier waren aanwezig in de raadszaal. De raadsleden en wethouders waren thuis achter hun scherm ingelogd en konden op die manier samen met elkaar een gemeenteraadsvergadering houden.

Burgemeester Christiaan van der Kamp geeft aan op deze manier “het goede voorbeeld te willen geven en verantwoordelijkheid te nemen. We willen de lokale democratie levend houden in tijden van crisis en daarom vergadert de raad digitaal”.

Inwoners en pers konden de vergadering via een livestream meekijken en beluisteren.

Motie aangenomen steun en dank voor iedereen die het moeilijk heeft door corona

Tijdens de vergadering werd er ook unaniem een motie aangenomen waarin de raad haar steun uitspreekt voor iedereen die het moeilijk heeft door de coronacrisis. Ook sprak ze haar dank uit aan iedereen die zich inzet voor de medemens.

Bijeenkomsten gemeenteraad

Maandelijkse Inspraak, presentaties en mening vormende overleggen van gemeenteraad of commissievergaderingen (meestal op een woensdagavond)

In verband met Corona is het belangrijk dat het democratisch besluitvormingsproces doorgang kan vinden in de gevallen dat daar noodzaak voor is. Dat betekent dat als raads- en commissies doorgaan dat zonder aanwezigheid van publiek, pers, fractie-adviseurs en ambtelijke ondersteuning (met uitzondering van degenen die functioneel aanwezig moeten zijn) zal zijn. Commissievergaderingen vinden helemaal schriftelijk plaats. De stukken hiervoor zijn te zien op https://bodegraven-reeuwijk.parlaeus.nl/user/homepage Op deze website vindt u ook het vergaderschema.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn via de webpagina van de gemeenteraad live te volgen. Live volgen! http://c.connectedviews.com/01/gemeente_bodegraven_reeuwijk