Calamiteiten

Als er direct gevaar is door een ramp of noodsituatie, dan moet u dat snel weten. Daarom wordt u gewaarschuwd door de sirene, NL-Alert en/of een geluidswagen. Volg de instructies op. En blijf op de hoogte via radio, tv, internet en social media.

Wat u moet weten

Sirene

De sirenes worden elke eerste maandag van de maand om 12:00 uur getest. Er is dan niets aan de hand. Gaat de sirene op een ander moment, dan is er wel gevaar. Doe dan het volgende:

  • Ga naar binnen
  • Sluit ramen, deuren en ventilatiekanalen
  • Zet uw radio of tv aan. U volgt de actuele situatie via de Omroep West of via de radio 89.3 FM.

Als de sirene stopt, is de situatie niet per definitie weer veilig. Pas als u op de rampenzender Omroep West heeft gehoord dat de situatie weer veilig is, kunt u ervan uitgaan dat het gevaar is geweken.

NL-Alert

Via NL-Alert krijgt u een tekstbericht op uw mobiel. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat u het beste kunt doen. Kijk op NL-Alert hoe u uw mobiel instelt.

Website en Social media

Tijdens een ramp of calamiteit maakt de gemeente gebruik van zowel de gemeentelijke website www.bodegraven-reeuwijk.nl als www.hollandsmiddenveilig.nl en sociale media om nieuwsberichten te verspreiden. Volg ons daarom op Twitter en Facebook.

​Zorg dat u voorbereid bent

Veiligheidskaart

Als er direct gevaar is door een ramp of noodsituatie, dan moet u dat snel weten. U wordt dan gewaarschuwd via NL-Alert en/of de geluidswagen. Op de veiligheidskaart kunt u in zo'n situatie zien wat u moet doen en waar u op moet letten. Hang daarom de kaart op een handige plek in huis, bijvoorbeeld in uw meterkast.

pdf Download de veiligheidskaart (PDF, 666.51 KB)

Risicokaart

Een benzinestation in uw wijk? Een bedrijf in de omgeving dat met gevaarlijke stoffen werkt? Of wilt u weten welke plekken een groter risico hebben op wateroverlast? Op de risicokaart van Zuid-Holland krijgt u inzicht in de risico's die voor u van belang zijn. 

Waarom een risicokaart?

De risicokaart geeft burgers, beleidsmakers en beleidsuitvoerders meer inzicht in de aanwezige risico's in hun omgeving, waardoor zij zich beter kunnen voorbereiden op mogelijke rampen.

Hoe werkt het?

Op www.risicokaart.nl kunt u, door het invoeren van uw postcode of woonplaats, bekijken of en welke risico's er bij u in de buurt zijn en wat u in zo'n geval kunt doen.

Vragen?

De risicokaart geeft een overzicht. Voor aanvullende informatie kunt u terecht bij de gemeente, team Veiligheid tel. (0172) 522522.

Zorg dat u bent voorbereid op een ramp of noodsituatie. Kijk op www.denkvooruit.nl hoe u dit doet.