'Bodegravenboog' mogelijk een stapje dichterbij

27 sep 2018
Op donderdag 20 september 2018 hebben twaalf partijen, waaronder de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, hun handtekening gezet onder de Intentieverklaring A12 Gouda-Oudenrijn. Voor onze gemeente tekende wethouder Inge Nieuwenhuizen (verkeer en economische zaken) de verklaring.

De gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Waddinxveen, Montfoort, Alphen aan den Rijn, Woerden, de samenwerkingsverbanden regio Midden-Holland en regio Holland Rijnland, de provincies Utrecht en Zuid-Holland, VNO-NCW-West, Transport en Logistiek Nederland spreken hiermee af om intensief samen te werken aan de oplossing van de knelpunten op de A12 tussen Gouda en Utrecht.

Onvoldoende aansluiting

op de A12 tussen Gouda en Utrecht loopt het verkeer regelmatig muurvast door onvoldoende aansluiting van de opritten. De aansluiting van de N11 op de A12 bij Bodegraven is daarin één van de meest beruchte knelpunten. Het ontbreken van een ongelijkvloerse aansluiting voor het verkeer richting Gouda en een korte invoegstrook voor het verkeer richting Utrecht zorgen dagelijks voor files met veel oponthoud. Een gewenste oplossing is de realisatie van de 'Bodegravenboog', die het verkeer richting Gouda direct – via een viaduct – op de A12 brengt.

Oproep aan de minister van Verkeer en Infrastructuur

De intentieverklaring is een oproep aan de minister van Verkeer en Infrastructuur om de A12 tussen Gouda en Utrecht op te nemen in het meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (Mirt). Binnenkort gaan namens de gedeputeerden Floor Vermeulen (Provincie Zuid-Holland) en Dennis Straat (Provincie Utrecht) hierover met de minister in overleg. Tegelijkertijd start de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, samen met de Provincie Zuid-Holland en de werkgroep bereikbaarheid van de Raad voor Handel Industrie en Dienstverlening Bodegraven- Reeuwijk, een studie naar de gewenste verbeteringen op de korte, middellange en lange termijn.