Bodegraven-Reeuwijk voor siervuurwerk, tegen knalvuurwerk

Publicatiedatum: 
29 mei 2019
Driekwart van de inwoners van Bodegraven-Reeuwijk is voor een verbod op knalvuurwerk, maar tegen een verbod op siervuurwerk. Dat blijkt uit een enquête onder stemgerechtigden tijdens de Europese verkiezingen afgelopen 23 mei, ingevuld door maar liefst 8.768 inwoners.

Verdeeld over consumentenvuurwerk

Gevraagd naar de mening over consumentenvuurwerk in het algemeen zijn inwoners meer verdeeld: 50 procent is voor een verbod, de andere helft is daartegen. Wel is een duidelijk verschil te zien in leeftijd: twee derde van de inwoners ouder dan 75 jaar is voor een verbod op consumentenvuurwerk, twee derde van de inwoners jonger dan 35 jaar is tegen een verbod.

Vuurwerkvrije zones

Uit de enquête blijkt verder dat 65 procent van de inwoners het aanwijzen van vuurwerkvrije zones niet als taak van inwoners zelf beschouwt. Deelnemers aan de enquête zijn het oneens over de eventuele uitbreiding van vuurwerkvrije zones: de helft antwoordt hierop positief, de andere helft negatief. Als suggestie voor vuurwerkvrije zones worden onder meer natuurgebieden, scholen en verzorgingshuizen genoemd.

Representatief onderzoek

Door het omvangrijke aantal van 8.768 deelnemers aan de enquête geldt het onderzoek als representatief. Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek kunnen betrouwbare uitspraken worden gedaan.

Gemeenteraad

De uitkomsten van het onderzoek worden besproken door de gemeenteraad en dragen bij aan eventuele besluitvorming over dit onderwerp.