Bodegraven-Reeuwijk lanceert Lokale Lastenmeter

Publicatiedatum: 
11 dec 2018
Inwoners van Bodegraven-Reeuwijk kunnen voortaan zelf berekenen wat zij betalen aan lokale lasten. De Lokale Lastenmeter biedt hen een compleet overzicht van de gemeentelijke heffingen en toont welke grondslagen en tarieven de gemeente hanteert. Daarnaast maakt de online rekentool het mogelijk de gemeentelijke belastingen te vergelijken met die van andere gemeenten.

Inwoners en bedrijven berekenen zelf lokale lasten

Met de Lokale Lastenmeter berekenen (nieuwe) inwoners en bedrijven eenvoudig wat zij kwijt zijn aan gemeentelijke belastingen. De rekentool biedt hen ook de mogelijkheid om zelf de tarieven te berekenen. Zo kan een inwoner die een aanslag ontvangt voor 35 inworpen in de ondergrondse container per jaar zelf berekenen wat hij bespaart door er 25 inworpen van te maken.

Compleet overzicht voor raadsleden

De Lokale Lastenmeter biedt ook raadsleden een transparant overzicht. De rekentool laat raadsleden zien hoe een belastingplan uitpakt voor verschillende groepen binnen de gemeente. Het geeft hen bovendien de mogelijkheid het belastingplan van de gemeente te vergelijken met een eigen alternatief plan. De raadsleden ontvangen zo een duidelijk overzicht hoe het alternatief de verschillende groepen in hun gemeente meer of juist minder belast.

Vergelijkingen

Inwoners en bedrijven kunnen de uitkomsten van de Lokale Lastenmeter vergelijken met de eigen uitkomsten van vorig jaar of bijvoorbeeld de gemiddelden van de eigen gemeente. Vergelijkingen met andere gemeenten zijn ook mogelijk.

‘Gemeentebeleid beter te begrijpen’

“Door de Lokale Lastenmeter in te vullen kun je op ieder moment je lokale lasten berekenen”, zegt wethouder Dirk-Jan Knol van Financiën. “Als gemeente kunnen we inwoners en bedrijven – maar ook toekomstige inwoners en makelaars – snel en volledig informeren over de gemeentelijke belastingen. Zo maken we het gemeentebeleid duidelijker en beter te begrijpen.”

De Lokale Lastenmeter is te raadplegen via bodegraven-reeuwijk.lokalelastenmeter.nl.