'Bodegraafs bedrijfsleven heeft behoefte aan uitbreiding'

Publicatiedatum: 
31 mei 2019
Het bedrijfsleven in Bodegraven heeft de komende periode een aanzienlijke behoefte aan nieuw bedrijventerrein. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeks- en adviesbureau Buck Consultants International (BCI). In de periode tot 2030 zou hiervoor zo’n 20 hectare aan nieuw terrein voor bedrijvigheid in ontwikkeling moeten worden gebracht, aldus BCI.

Signalen

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het college van B en W van Bodegraven-Reeuwijk, naar aanleiding van signalen uit het bedrijfsleven. Het gaat goed met het bedrijfsleven in Bodegraven-Reeuwijk en er is sprake van soms forse uitbreidingen van de gevestigde bedrijven. Daarnaast worden er in hoog tempo bedrijvenlocaties aan hun bestemming onttrokken en getransformeerd naar woningbouw.

Transformaties

Een voorbeeld daarvan is het verouderde bedrijventerrein Dronenhoek. In totaal gaat het om zo’n 16 hectare aan bedrijvenlocaties. Voor opvang van deze transformaties is in 2003 bedrijventerrein Rijnhoek in gebruik genomen. Dat terrein raakt echter vol. De laatst beschikbare kavels op Rijnhoek zullen naar verwachting nog dit jaar worden uitgegeven.

Zorgvuldige afwegingen

Er komen echter meer ruimtevragen op de gemeente af. Zo vragen ook de verdere woningbouw, de energietransitie en de benodigde wegstructuur om ruimte in de gemeente. Het college van B en W is van mening dat hierin zorgvuldige afwegingen zijn te maken. Dit in de eerste plaats om ervoor te zorgen dat Bodegraven-Reeuwijk een leefbare gemeente blijft met voldoende groen, open ruimte en ontwikkelingsmogelijkheden. Het onderzoek van BCI vormt een relevante bijdrage aan dit vraagstuk.