Archeologisch onderzoek naar de Romeinen in Bodegraven

Publicatiedatum: 
7 sep 2018
Van 10 tot en met 14 september wordt in het centrum van Bodegraven een archeologisch onderzoek naar het Romeinse fort uitgevoerd door ADC Archeoprojecten. Heel bijzonder! U bent dan ook van harte welkom om dinsdag- of woensdagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur een kijkje te nemen bij het onderzoek en vragen te stellen aan de onderzoekers.

In de Romeinse tijd, rond het jaar 70, is in het centrum van Bodegraven een fort (castellum) gebouwd. Het castellum van Bodegraven is één van de weinige forten die nog niet uitgebreid onderzocht is. Dat heeft te maken met de bebouwing die erop staat. Die bebouwing maakt het lastig om een onderzoek uit te voeren. Daarom is er nog veel onduidelijk over het Bodegraafse fort. Want hoe zag het fort er precies uit en hoe groot is het fort geweest? Over het algemeen waren Romeinse forten ongeveer één hectare groot, maar of dit ook het geval is in Bodegraven weten we nog niet goed.

Locatie van het onderzoek

De exacte locatie van het onderzoek is de brandgang in het huizenblok Willemstraat, Nassaustraat, Mauritsstraat en Prins Hendrikstraat. De rand van het fort ligt waarschijnlijk precies op de plek van het onderzoek. Het doel van het onderzoek is dan ook om de omvang van het castellum en de aanwezigheid van een versterking vast te stellen.

Kijkje nemen?

Het is bijzonder dat er een onderzoek wordt uitgevoerd bij een Romeins castellum. U bent dan ook van harte welkom om dinsdag- of woensdagmiddag van 13.00 – 15.00 uur een kijkje te nemen bij het onderzoek en vragen te stellen aan de onderzoekers. Let op: de brandgang is niet heel breed en er is een graafmachine actief.

Tip!

Tijdens de Najaarsmarkt is er in de hal van het gemeentehuis een kleine tentoonstelling over het castellumgebied van Bodegraven. Naast een overzicht van archeologisch vondstmateriaal kun je meer te weten komen over andere lopende archeologische onderzoeken in onze gemeente!