Aangifte vermissing reisdocument

Is uw paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen? U hoeft geen aangifte bij de politie/gemeente te doen, maar kunt dit direct online melden bij de gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw oude reisdocument tegen te gaan en voor de aanvraag van een nieuw reisdocument.

Goed om te weten

Uw melding wordt direct na de aangifte geregistreerd. Het vermiste document is hiermee per direct ongeldig en kan niet meer worden gebruikt.

Vindt u uw paspoort of identiteitskaart terug nadat u aangifte heeft gedaan?

Dan bent u verplicht het document in te leveren bij de gemeente. U kunt uw teruggevonden document dus niet meer gebruiken als identificatiemiddel. Het document staat namelijk als vermist geregistreerd. Deze registratie is niet terug te draaien. Uw gestolen of vermiste document wordt geregistreerd om fraude en misbruik te voorkomen.

Bent u in het buitenland uw paspoort of identiteitskaart kwijtgeraakt?

Meld dit dan zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Vraag daarna meteen een nieuw paspoort of tijdelijk reisdocument aan (noodpaspoort of laissez-passer). Hiermee kunt u terug naar Nederland reizen. Deze aanvraag doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Bij terugkomst in Nederland moet u (meestal) ook aangifte doen bij de Nederlandse politie. Lees meer informatie hierover op de website van de rijksoverheid.