Aangifte overlijden en begraven

Als iemand is overleden, dan regelt meestal de uitvaartverzorger de aangifte van overlijden. Als nabestaande kunt u ook zelf de overlijdensaangifte doen, maak dan een afspraak bij de gemeente.

Goed om te weten

  • U doet de aangifte in de gemeente waar de persoon is overleden.
  • De aangifte moet binnen zes werkdagen na het overlijden gedaan worden.

Meenemen

  • Uw identiteitsbewijs
  • Een doktersverklaring van het overlijden
  • Een B-verklaring met gegevens over de doodsoorzaak. Deze krijgt u van de dokter.

Overlijden in het buitenland

Als een inwoner uit Nederland in het buitenland is overleden, moet dit doorgegeven worden aan de woongemeente van de overledene binnen Nederland. Hiervoor heeft u een (gelegaliseerde) overlijdensakte nodig uit de plaats waar betrokkene is overleden. Meer informatie over een overlijden in het buitenland vindt u op de website Uitvaartverzekeringen.net.

Begraven

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk beschikt over drie algemene begraafplaatsen:

Op de gemeentelijke begraafplaatsen zijn voorzieningen beschikbaar voor de gebruikelijke begrafenissen. Heeft u bijzondere wensen? Dan kunt u die altijd bespreken met de uitvaartondernemer. De gemeente probeert zoveel mogelijk aan uw wensen tegemoet te komen. 

Aula begraafplaats Tempel tijdelijk niet beschikbaar

23 juli 2018  Begraafplaats Tempel krijgt een nieuwe aula. De sloop van de oude aula start in week 34. Hierdoor kunnen er vanaf week 33 geen auladiensten meer gehouden worden op begraafplaats Tempel. Medio oktober 2018 wordt de eerste paal geslagen voor de nieuwe aula. De planning is dat de nieuwe aula in april/mei 2019 klaar is. Excuses voor het eventuele ongemak.


Vastleggen begrafenis

Voor het vastleggen van een begrafenis kunt u, als u de begrafenis zelf regelt, of de uitvaartondernemer telefonisch contact opnemen met de beheerder van de begraafplaats op telefoonnummer: 06-13 83 03 16 (ook in het weekend).

Tijden van begraven

Voor het begraven gelden de volgende tijden: 

  • Van maandag tot en met zaterdag tussen 10:00 en 16:00 uur.

In overleg kan van deze tijden worden afgeweken. Voor het begraven op zaterdag is een toeslag verschuldigd evenals voor het begraven buiten de reguliere uren.

Grafkeuze

Het begraven op de gemeentelijke begraafplaats kan plaatsvinden in een algemeen graf, een particulier graf of een algemeen kindergraf. Ook bestaat de mogelijkheid om een urn bij te zetten in een urnenmuur. Lees meer

Kosten

  • De aangifte van overlijden is kosteloos
  • Uittreksel van de overlijdensakte: € 13,40


Tarieven begraven

Open voor een overzicht van de tarieven voor begraven onderstaande tarievenlijst.

pdf Tarieven begraven (PDF, 656.58 KB)