4 mei herdenking 2021

Publicatiedatum: 
28 apr 2021
Net als vorig jaar kunnen de gebruikelijke 4 mei herdenkingen dit jaar helaas vanwege de coronamaatregelen nog geen doorgang vinden. De comités die zich in onze verschillende kernen bezig houden met de organisatie van de herdenking, hebben samen gezocht naar een vorm om wel stil te staan bij de herdenking. In overleg met de gemeente is dit ingevuld.

Burgemeester Van der Kamp geeft een speech en legt namens de gemeente bloemen bij het oorlogsmonument in het Dag HammarskjØldplantsoen in Reeuwijk-Brug. Lokale omroep BR6 maakt hiervan opnames. Dit gebeurt op een eerder moment dan 4 mei, waarna BR6 de opnames op 4 mei, vanaf 19.30 uur, uitzendt op hun TV-kanaal. Zie www.BR6.nl voor het juiste kanaalnummer. Voor de twee minuten stilte om 20.00 schakelt BR6 over naar de live-uitzending op De Dam in Amsterdam. Dat wordt vervolgd door het verhaal “Rokus Vonk, Burgemeester in Bezettingstijd”.

Bloemen leggen bij het oorlogsmonument

Net als vorig jaar is het mogelijk om namens uzelf of uw organisatie bloemen te leggen bij de oorlogsmonumenten, zoals in het Dag HammarskjÆldplantsoen in Reeuwijk-Brug, bij het monument op Vredehof in Bodegraven of bij het oorlogsmonument op de begraafplaats van Waarder.

Luiden van de klokken op 5 mei

Op 5 mei luiden tussen 9:00 en 9:15 uur de klokken in de verschillende dorpen.

Vlaggen op 4 en 5 mei

Op 4 en 5 mei kunt u ook zelf de vlag uithangen. Zoals bekend hangt u de vlag op 4 mei half stok en mag u op 5 mei de vlag volledig hijsen. Zowel op 4 als op 5 mei is het niet de bedoeling dat u de oranje wimpel gebruikt. Bij het hijsen van de vlag is het niet respectvol als de vlag de grond raakt. Ook moet u erop letten dat uw vlag het verkeer niet hindert. Tot slot is het de gewoonte dat u de vlag binnenhaalt tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar blijven.