4 mei herdenking 2020

Publicatiedatum: 
29 apr 2020
De 4 mei herdenkingen kunnen dit jaar zowel in Bodegraven als in Reeuwijk, Waarder/Driebruggen en Nieuwerbrug geen doorgang vinden. Gezien de COVID-19 maatregelen is dit helaas niet toegestaan.

De Stichting 4 mei Herdenking Bodegraven heeft gezocht naar een vorm om binnen de huidige omstandigheden stil te kunnen staan bij dit bijzondere herdenkingsjaar, 75 jaar herdenken en vieren. In overleg met de gemeente en genoemde kernen wordt dit als volgt ingevuld:

Cock Karssen noemt de namen op van de oorlogsslachtoffers uit de gemeente Bodegraven én de namen van de gevallenen uit de omliggende gemeenten.

Burgemeester Van der Kamp zal een speech geven en namens de gemeente bloemen leggen bij het oorlogsmonument. Lokale omroep BR6 maakt hiervan opnames. Dit gebeurt op een ander moment dan 4 mei. Deze opnames worden op 4 mei mei in aanloop naar 20:00 uur uitgezonden op BR6. Voor de twee minuten stilte wordt er overgeschakeld naar de live-uitzending op De Dam.

Docu-film 'Vergeten Kinderen'

Vanaf 20:10 uur zendt de lokale omroep BR6 de indrukwekkende docu-film ‘Vergeten Kinderen’ uit, naar het gelijknamige boek van Jessica Verhagen.De docu-film gaat over een bootreis die plaatsvond in maart 1945, waarbij een groep kinderen uit Reeuwijk vluchtte voor de hongersnood die het gevolg was van de strenge winter in het laatste jaar van de oorlog, de Hongerwinter. De reis werd destijds geleid door de gereformeerde dominee Warmenhoven uit Reeuwijk, de opa van de auteur Jessica Verhagen. Zowel het boek als de film zijn vormgegeven vanuit de beleving van de kinderen van toen op basis van het reisverslag van de vlucht en interviews.

De trailer van vergeten kinderen is te bekijken via: https://youtu.be/btvx775tP8k

Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website van BR6.

Mogelijkheid om bloemen te laten leggen bij het oorlogsmonument

Het is mogelijk om namens uzelf (of uw stichting/vereniging/organisatie/ etc.) bloemen te laten leggen bij het oorlogsmonument op Vredehof. De stichting 4 mei herdenking kan hier zorg voor dragen. U kunt uw interesse hiervoor kenbaar maken via de website van de stichting: www.viermeiherdenkingbodegraven.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met secretaris Rinie Stolwijk via tel. 0172-617476 of per e-mail: riniestolwijk@hotmail.com

Luiden van de klokken op 5 mei

Op 5 mei worden tussen 9:00-9:15 uur de klokken in de verschillende dorpen geluid. Gelukkig hangt de klok van de dorpskerk in Bodegraven ook weer in de toren nadat deze gerestaureerd is. Deze klok kan dus ook uit ‘volle borst’ mee luiden.

Vlaggen op 4 en 5 mei?

We krijgen vragen binnen of er in verband met corona wel gepast is om te vlaggen op 4 en 5 mei? Er mag gewoon gevlagd worden op 4 en 5 mei. Volgens de Rijksoverheid mag er op die dagen uitgebreid worden gevlagd. Uitgebreid slaat op het feit dat ook op alle overheidsgebouwen de vlag zal worden gehesen. Het spreekt voor zich dat de vlag op 4 mei half stok wordt gehangen en op 5 mei mag de vlag volledig worden gehesen. Zowel op 4 als op 5 mei is het NIET de bedoeling dat de oranje wimpel wordt gebruikt. Bij het hijsen van de vlag mag de vlag de grond niet raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.